Panglica negru-oranj numită și panglica „Sfântul Gheorghe” poate fi purtată deschis atâta timp cât nu este purtată în scopul justificării și glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”. O decizie în acest sens a fost pronunțată marți, 11 aprilie, de către magistrații Curții Constituționale (CC).
Înalta Curte a pronunțat hotărârea la sesizarea deputaților socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac.
„Curtea a recunoscut constituționale articolul 365 din Codul contravențional și prevederile articolului 1 din Legea privind contracararea activității extremiste care au fost introduse prin Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate la pct. 2 din dispozitiv, în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.
Curtea a declarat neconstituțional textul „şi care pot fi confundate cu acestea” din definiția „activitate extremistă” reglementată de articolul 1 din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menționează în decizia CC.
În urma modificărilor aprobate de Legislativ în 2022, cetățenii care glorifică simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.