VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Cât de mult va avansa Ucraina pe teritoriul Rusiei? Ce spun analiștii despre strategia-surpriză a Ucrainei

Pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a trimis trupe pentru a cuceri o parte importantă a teritoriului rusesc. Experții occidentali spun că incursiunea de la Kursk este un semn al unei noi strategii a Ucrainei, dar care este riscantă. Este posibil ca Ucraina să fi făcut un „prim pas” către o schimbare de strategie în apărarea sa împotriva invaziei ruse. Acesta este modul în care Jen Spindel, profesor asistent la Universitatea New Hampshire din SUA, a descris recentele evoluții din regiunea Kursk din vestul Rusiei.

„Ucraina nu poate continua să ducă acest război în același mod în care a făcut-o în ultimii doi ani. Pur și simplu nu are trupele sau armamentul necesar pentru a face acest lucru”, a declarat Spindel, expert în politică externă și securitate, potrivit DW. „Rusia este mult mai mare și are o armată mai mare, iar Ucraina nu poate continua să lupte cu Rusia pe picior de egalitate”, a spus ea.

„Trebuie să adopte mult mai mult un stil de război asimetric și să aducă conflictul în Rusia, dacă vrea să aibă speranța de a rămâne în luptă”. Spindel a declarat că acest lucru înseamnă că, în loc să se confrunte cu armata rusă, superioară din multe puncte de vedere, pe câmpul de luptă deschis, Ucraina ar trebui să folosească tactici mai adecvate forțelor și armamentelor de care dispun forțele ucrainene – exact ceea ce pare să se întâmple la Kursk. „Văd această operațiune în Rusia ca o încercare a Ucrainei de a-și schimba ușor strategia”, a declarat ea pentru DW.

„Arată că teritoriul rusesc nu mai este în afara limitelor și că Ucraina va ataca teritoriul rusesc pentru a forța Rusia să își deturneze forțele de la bombardarea și distrugerea Ucrainei.”

De ce a trimis Ucraina trupe în Kursk?

În săptămâna care a trecut de la începutul avansului ucrainean, Kievul a păstrat în mare parte tăcerea cu privire la planurile sale. Președintele Volodimir Zelenski a vorbit până acum doar despre „acțiuni care să împingă războiul pe teritoriul agresorului”, în timp ce un ofițer militar ucrainean de rang înalt a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că „mii” de soldați ucraineni au fost implicați.

Scopul era de a „suprasolicita” forțele ruse și de a „destabiliza” situația. Luni, comandantul militar al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, a vorbit pentru prima dată despre „operațiunea ofensivă din regiunea Kursk”.

În cadrul unei ședințe de informare, el a declarat că Ucraina controlează în prezent aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. Tot luni, în cadrul unei reuniuni cu înalți oficiali ruși din domeniul apărării, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ofensiva ucraineană a fost o încercare a Kievului de a obține un avantaj în posibilele discuții viitoare pentru a pune capăt războiului. Dar, a adăugat el, planul ucrainean nu va reuși, obiectivul principal al Rusiei fiind de a „stoarce, alunga inamicul de pe teritoriile noastre”.

Cât de mult au înaintat trupele ucrainene în Rusia?

Potrivit surselor rusești, trupele ucrainene au avansat în regiunea Kursk la 6 august, deplasându-se rapid cu aproximativ 10 kilometri dincolo de graniță. O săptămână mai târziu, rapoartele mass-media sugerează că ucrainenii au avansat aproximativ 30 de kilometri pe teritoriul rus și au ocupat mai multe sate mici. Linia frontului rămâne în continuă schimbare.

Ministerul rus al apărării a susținut că a oprit înaintarea ucraineană, afirmând că luptele sunt acum limitate la două districte mai mici de la graniță. Moscova este îngrijorată în special de siguranța centralei nucleare de la Kursk, deși, potrivit rapoartelor rusești, luptele se află încă la cel puțin 30 de kilometri distanță de această zonă.

Această ofensivă este prima avansare majoră a trupelor armatei ucrainene pe teritoriul rusesc de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Anul trecut, operațiuni informale ale unităților opoziției ruse care luptă pentru Ucraina au avut loc în regiunea rusă Belgorod, mai la sud.

„Bun pentru moral, nesemnificativ în război”

Potrivit colonelului Markus Reisner, istoric militar austriac, avansul ucrainean a fost „rezultatul unei planificări atente” din partea Kievului și al unui „eșec total al activității de recunoaștere ruse”. Acesta a creditat Kievul cu o „victorie propagandistică clară”, deoarece toată lumea se concentrează acum pe Kursk și nu pe regiunea ucraineană Donbas, mai la sud, unde rușii avansează încet spre orașe precum Chasiv Yar și Pokrovsk.

În cazul în care Ucraina este capabilă să își mențină controlul în regiunea Kursk, a spus el, aceasta ar forța Rusia să se regrupeze, reducând presiunea în Donbas. Gustav Gressel, expert în afaceri militare cu sediul la Berlin în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe, are o viziune mai sceptică asupra situației din primele zile ale ofensivei Ucrainei, calificând-o drept „bună pentru moral, dar nesemnificativă în război”.

„Nu există semne că Rusia mută trupe din est pentru a opri avansul ucrainean”, a declarat el pentru DW. Cu toate acestea, în ultimele zile au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora Rusia a mutat unele trupe din nord-estul Ucrainei la Kursk.

„Rusia este principalul beneficiar al unei extinderi a liniei frontului pe teritoriul rus, deoarece aceasta suprasolicită și mai mult forțele armate ale Ucrainei”, a declarat Gressel. Cu toate acestea, experții cred că Ucraina ar putea urmări și alte obiective prin înaintarea sa spre Kursk. De exemplu – așa cum suspectează Putin – pentru a-și îmbunătăți poziția de negociere cu Rusia, sau pentru a ridica moralul trupelor ucrainene „care «doar» și-au apărat pozițiile într-un război de uzură istovitor”, a declarat jurnalistul german și expertul în Ucraina Winfried Schneider-Deters.

Pentru ucraineni, a spus el, această ofensivă – în special pe teritoriul inamic – este probabil să aibă o importanță considerabilă „Este posibil ca liderii ucraineni să vrea să demonstreze Rusiei, dar mai ales Occidentului, că Ucraina nu este la capătul răbdării”, a declarat Schneider-Deters. „[Kievul vrea să arate] că este încă capabil să câștige războiul – cu noi livrări de arme occidentale.”

SUA reacționează cu prudență la ofensiva de la Kursk

Ofensiva ucraineană marchează un „punct de cotitură” și este „mult întârziată, a declarat Schneider-Deters.

Până în prezent, Occidentul, condus de SUA, a împiedicat Ucraina să se intre pe teritoriul Rusiei din cauza îngrijorării că războiul se va extinde și mai mult, a adăugat el, spunând că este „corect” ca Ucraina să ignore acum aceste restricții. SUA, Germania și alți parteneri occidentali au interzis mult timp Ucrainei să folosească armele lor pentru a ataca direct teritoriul Rusiei.

Trupele ucrainene au primit pentru prima dată undă verde în luna mai, după noua ofensivă rusă asupra Harkovului – deși autorizația rămâne limitată la zona de frontieră imediată. Rachetele balistice cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS furnizate de Washington, pot fi lansate în continuare doar deasupra teritoriului ucrainean ocupat. Până în prezent, SUA au reacționat cu prudență la ofensiva ucraineană de la Kursk, deși Spindel presupune că au existat multe convorbiri telefonice la nivel înalt între Kiev și Washington pentru a detensiona situația.

Cât de mult va mai avansa Ucraina?

Spindel consideră că, pentru a-și atinge obiectivele, Ucraina nu trebuie să avanseze „foarte departe” pe teritoriul Rusiei. „Nu cred că cineva dorește să vadă această escaladare a conflictului în care Ucraina trimite trupe spre Moscova sau pilotează drone sau avioane în acea direcție”, a spus ea, adăugând că, cu cât armata ucraineană avansează mai mult, cu atât crește riscul ca trupele să fie izolate de rutele de aprovizionare.

Spindel a declarat că ultimele progrese, în zonele care servesc drept zone de desfășurare ale Rusiei și unde aceasta își păstrează armele, au fost „suficient de semnificative pentru a fi o operațiune clară în interiorul Rusiei, dar nu suficient de departe pentru a risca o escaladare mult mai largă a războiului”. Ucraina, a spus ea, trebuie să mențină un echilibru și să arate considerație pentru partenerii săi occidentali. Cu toate acestea, ea crede că această incursiune pe teritoriul Rusiei probabil nu va fi ultima.

„Pariul meu este că vom asista la o intensificare a operațiunilor de acest gen, dar că Ucraina va încerca să le mențină ca o surpriză, așa cum a făcut cu această operațiune Kursk”, a spus ea. „Ucraina nu poate egala dimensiunea armatei ruse, dar poate continua să se bazeze pe surpriză și pe tactici superioare pentru a încerca să dezechilibereze Rusia”.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.