VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cât costă stocarea gazelor naturale în străinătate și transportarea în R. Moldova?

Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate. Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice. Potrivit Moldovatransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, cea mai „profitabilă” este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate. Pe baza prețului de depozitare, a locației depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, potrivit Moldovatransgaz.

Pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor include stocarea, injectarea în depozit și retragerea din acesta, transportul până la granița cu R. Moldova.

Pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Prețul final pe țări este următorul:

  • Ucraina (503,62 – 531,9 lei lei/1000 m3/zi);
  • Bulgaria (1268,89 – 1782,11 lei/1000 m3/zi);
  • România (1472,25 – 1763,34 lei/1000 m3/zi);
  • Slovacia (1647,37 lei/1000 m3/zi);
  • Polonia (2458,64 lei lei/1000 m3/zi).
Harta transportului gazelor naturale către Moldova din țările vecine cu instalații subterane de stocare a gazelor naturale. Sursa: https://transparency.entsog.eu/#/map?loadBalancingZones=false

Prețurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar, conform companiei. Acestea nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit.

„În urma calculelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a determinat că volumul minim al rezervelor este de 22,8 mln.m3. Acest lucru este stabilit în Hotărârea Guvernului nr. 668/2022, unde responsabilitatea stocării este atribuită SA „Energocom”, precizează întreprinderea.

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat că volumul de gaze naturale stocate în depozitele din afara țării nu va fi făcut public până la încheierea sezonului rece.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.