VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cantități record de cereale sunt exportate din Ucraina, în pofida ieșirii Rusiei din acordul privind exporturile ucrainene

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a convenit cu Ucraina și cu Turcia asupra unui plan de tranzit pentru 16 nave, în cadrul acordului privind exportul de cereale din Marea Neagră, în ciuda faptului că Rusia și-a suspendat participarea la acord.

Astfel, luni 31 octombrie 12 nave au ieșit din porturile ucrainene, altele patru urmând să intre în ele. De asemnea, cele trei delegații au convenit să inspecteze primele 40 de nave care sunt programate să plece.

Potrivit Reuters, 12 nave încărcate cu o cantitate record de 354.500 de tone de produse agricole au părăsit mai multe porturi ucrainene, ca parte a acordului privind exporturile de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Exporturile au loc în pofida retragerii Rusiei din acordul mediat de ONU în iulie, privind reluarea exporturilor de grâne din Ucraina, după ce a acuzat Kievul pentru un atac cu drone asupra Flotei ruse de la Marea Neagră.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov a confirmat că 12 nave au părăsit porturile ucrainene: „Astăzi, 12 vase au părăsit porturile ucrainene. Delegația ONU și a Turciei au pus la dispoziție 10 echipe de inspectori pentru inspectarea a 40 de nave, pentru a îndeplini Inițiativa privind exportul cerealelor din porturile de la Marea Neagră. Inspecțiile au fost acceptate de delegația ucraineană. Delegația rusă a fost informată”, a scris Kubrakov pe Twitter.

În același timp, prețurile cerealelor cresc rapid pe piața internațională, după ce Rusia a decis să se retragă din acordul ce permite Ucrainei exportul de alimente. Cotația grâului a crescut cu peste 5%, iar cea a porumbului cu 2,2%.

În predeschiderea de luni a Bursei de Mărfuri de la Chicago, tona de grâu a depășit 327 de dolari, iar cea de porumb 262 de dolari, anticipând o ședință tensionată. 

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit navele civile și culoarul de transport pentru cereale pentru a lansa în Marea Neagră dronele navale care au atacat sâmbătă navele ruse de război din portul Sevastopol (Crimeea). Astfel, Rusia a anunțat pe 29 octombrie că nu mai participă la Inițiativa Grânelor de la Marea Neagră, pretinzând că nu mai poate „garanta securitatea navelor civile”, după un atac cu drone asupra flotei sale.

Citelte și: BBC: Unde au ajuns cerealele exportate din Ucraina după acordul ONU

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.