VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Când se vor desfășura primele licitații pentru proiecte mari de energie regenerabilă

Ministerul Energiei a publicat calendarul licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă. Potrivit acestuia, lansarea licitațiilor este planificată pentru data de 9 aprilie, iar ofertele vor fi recepționate timp de trei luni.

Lansarea, în premieră, a licitațiilor pentru centrale cu preț fix va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, reducerea dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, acestea vor contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie, a anunțat Ministerul Energiei.

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

„Pentru lansarea licitațiilor de construcție a capacităților mari de energie regenerabilă urmează a fi aprobate mai multe documente. Conform calendarului de lansare a licitațiilor, în luna februarie curent urmează a fi aprobate modificările la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, desemnarea „Comisiei de licitații” prin dispoziție a Guvernului, publicarea documentației de licitație și, pe parcursul lunilor februarie-martie curent, consultarea acesteia cu părțile interesate”, precizează ministerul de resort.  

 Calendarul integral poate fi consultat aici 

Statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

  • facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
  • tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
  • preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.

În anul 2023, doar 6% din consumul de energie electrică a reprezentat energia regenerabilă. 54% din aceasta a fost eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz. Ultimele două sunt surse continue și sigure și nu depind de capriciile vremii. Potrivit datelor Ministerului Energiei, cea mai mare capacitate nevalorificată este în cazul energiei pe bază de biogaz.

Republica Moldova s-a angajat să crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică al anului în 2030. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.