VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

CALEA UNIRII / Struguri unioniști / editorial

Chiar și pe timpul puterii sovietice, toți îi spuneau dom doctor Pavelcu. Cu mult respect și  stimă deosebită, îi spuneau. Nu a lehamete ori, Doamne ferește, cu ironie. Nu. Îi spuneau pe bune și dânsul, pe bune le răspundea la fel de respectuos, apucând cu două degete poalele pălăriei și aplecând mai mult privirea decât capul:

„Și dumitale multă sănătate” .Elita comunistă din sat, dar, chiar și din raion, subiectul dat nu-l atingeau. Nu-i reproșau nici lui, dar nici oamenilor, chipurile ce ar cauta românul ăsta printre cetățenii sovietici. Copiii se temeau de dom Pavelcu, așa cum pot să se teamă numai copiii  de doctor. Dar mai ales le era teamă când se cocea poama. Vorba e că, în sat primii struguri se coceau taman în via domnului Pavelcu. Evident copiii, nerăbdători,numaidecât, intrau în via domnului Pavelcu , pentru a se înfrupta cu primile bobițe de struguri. Cei doi butuci de șasla, din via domnului Pavelcu, se întindea pe jumate de grădină spre bucuria copiilor din sat. Or, tot satul știa, că primele bobițe se coc anume la Pavelcu nu întâmplător. Dar deoarece că el, chipurile, leagă vița-de-vie primăvara într-o anumită zi și cu anumite cordeluțe, care ele, cordeluțele, fiind  de anumite culori și dimensiuni,  contribuie miraculos  la procesul de coacere mai devreme a strugurilor. Interesant era și faptul, că  semnal  că bobițele sunt deja dulci, îl dădea chiar el, dom Pavelcu, care, absolut „întâmplător” dinspre hudiță, nu știu cum, că în fiecare an, avea grijă ca să cadă câteva pietre din gard. Curios lucru acele pietre, după ce se desprindeau din gard aveau frumosul obicei a se așterne, una câte una, exact pe ambele părți ale gardului, numai bine pentru arhitectura unui pârlaz din două scări ca să poți păși mai ușor în vie.

În dimineața aceea, dom Pavelcu fu invitat de către primar la Primărie pentru explicații cu privire, n-o să vă vină a crede, la strugurii unioniști. Vecina dânsului se plânse, că satul nu cumpără strugurii ei,pentru că domnul Pavelcu, intenționat a construit un pârlaz, ca să poată oricine să ise indulcească cu primele bobițe. Mai scria dânsa în plângerea către primar, că el, dom Pavelcu, intenționat a făcut pârlazul, ca să ademenească copiii la furat struguri unioniști.

Doamnă Zinaida, v-am spus și repet și în prezența primarului, eu nu vând struguri mai ales că sunt ,cum spui dumneata unioniști.Strugurii sunt pentru copiii din sat. Înțeleg că nimeni nu cumpără de la dumneata struguri, dar nu pot face nimic. Așteaptă când copiii vor  „fura”, cum ,iarăși, afirmi dumneata, toți strugurii de la mine din grădină, și după aceasta ieși la piață și vinde cât îți poftește inima. Până atunci, însă, nu cred să ai vreo șansă să câștigi vreun ban. Și-apoi de unde ai luat-o că cineva fură struguri din grădina mea. Eu nu am observat și nici nu am prins pe nimeni furând. Și ieșind zâmbind pe ușa primăriei, adăugă apăsându-și vesel pălăria pe-o ureche: „ Apropo Zinaida, Unionismul nu se cumpără ca de alt fel nici nu se vinde.  Ce nu ai înțeles acest adevăr până acum?

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.