VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan, a anunțat ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, citat de Novinite.

Stoianov a precizat că un acord în acest sens a fost convenit în timpul vizitei recente la Baku.

Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică. Exportăm, deoarece avem supraproducție. Există această posibilitate, s-a confirmat în principiu – dacă le putem furniza energie electrică, atunci în loc să genereze electricitate din gaze, ne pot da gazul nouă”, a declarat ministrul bulgar.

În timpul vizitei de la Baku s-a discutat despre progresul pe interconexiunea cu coridorul de gaze din sud. Pe termen lung, se preconizează extinderea acestui coridor, care ar putea deveni operațională în 3-4 ani.

„Înseamnă că putem primi încă 1 miliard de metri cubi de gaz pe an de la Azerbaidjan”, a spus Nikola Stoianov. Astfel, Bulgaria va primi de la Azerbaidjan aproape 60% din cantitatea de gaz necesară anual. Urmează să aibă loc negocieri privind prețul, cantitatea și data exactă de livrare.

„Sunt în desfășurare negocieri cu Gazprom, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla și, prin urmare, se caută oportunități de asigurare a gazelor pentru companii și cetățenii bulgari. Se caută variante de unde să se obțină o cantitate mai mare pentru iarnă, dar problema este că toate țările caută și Azerbaidjanul este supus unei presiuni mari”, a subliniat Nikola Stoianov.

De asemenea, săptămâna trecută, vicepremierul R. Moldova, Andrei Spînu, a declarat că R. Moldova ar putea încheia un contract pe termen lung cu Azerbaidjanul privind livrarea de gaze. Potrivit afirmaţiilor acestuia, Guvernul moldovean „se pregătește pentru situații de urgență” în legătură cu criza energetică din Europa și analizează posibilitatea importului de gaze din România și Azerbaidjan.

„Republica Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaze, care vor fi suficiente maxim zece zile pe timp de iarnă. Cu toate acestea, perioada respectivă este suficientă pentru a găsi gaze din alte surse în caz de urgență” – a subliniat Spînu.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.