VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate după ce partidele nu au reuşit să formeze un guvern

Bulgaria se confruntă cu un nouă rundă de alegeri parlamentare, a şaptea în doar trei ani, după ce ultimul dintre cele trei partidele politice abordate de preşedintele Rumen Radev pentru a forma un guvern de coaliţie şi-a depus mandatul, luni, nereuşind să obţină sprijinul necesar, relatează Reuters.

Ţara balcanică a fost afectată de instabilitate guvernamentală de când protestele anticorupţie din 2020 au contribuit la răsturnarea unei coaliţii conduse de partidul de centru-dreapta GERB.

GERB, în prezent cel mai mare partid din parlament, şi formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea (PP) au eşuat fiecare pe rând să formeze o coaliţie stabilă în urma alegerilor neconcludente din 8 iunie, iar luni, micul partid anti-sistem Există o Astfel de Naţiune (ITN) a depus, de asemenea, mandatul.

După întâlnirea cu preşedintele Radev, Toşko Iordanov, preşedintele grupului parlamentar al ITN, a declarat reporterilor că partidele nu au reuşit să găsească un teren comun pentru formarea unui nou guvern.

„Înţelepciunea politică a unui partid nu a fost suficientă pentru a lua o decizie, aşa că ne întoarcem cu mandatul neîndeplinit”, a declarat Iordanov, al cărui partid s-a clasat pe locul şase în alegeri, obţinând doar 16 locuri în parlamentul cu 240 de membri.

Radev trebuie acum să numească un prim-ministru interimar şi are la dispoziţie câteva zile pentru a convoca alte alegeri parlamentare anticipate, cea de-a şaptea rundă de alegeri din 2021, care trebuie să aibă loc în termen de două luni.

„Spirala alegerilor neconcludente continuă şi nu numai că provoacă iritare, ci şi deblochează o serie de procese distructive”, a declarat Radev. „Fac apel la o dezbatere politică semnificativă şi la fair-play în următoarele săptămâni. În caz contrar, suntem condamnaţi să repetăm proceduri pe care tot mai mulţi oameni le consideră inutile”, a spus Radev.

Alegerile din iunie au fost declanşate de prăbuşirea, în martie, a unei coaliţii formate din GERB, care a deţinut puterea în cea mai mare parte a celor 15 ani anteriori, şi partidul PP.

GERB s-a clasat pe primul loc la votul din iunie, obţinând 68 de locuri, în timp ce partidul PP a obţinut 39. Ambele partide sunt în general pro-UE şi pro-economie de piaţă, dar au fost afectate de dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte, are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a îmbunătăţi fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care este deficitară.

Blocajul politic împiedică, de asemenea, eforturile Bulgariei de a adera la moneda euro şi de a participa pe deplin la spaţiul Schengen european cu frontiere deschise.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.