VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bugetul public național pentru 2024, cu un deficit de 15,8 mld. de lei, aprobat de Parlament în prima lectură

Bugetul public național pentru anul viitor, care prevede venituri de 107,1 miliarde de lei și cheltuieli cu 15,8 miliarde mai mari, a fost aprobat de Parlament în prima lectură. Proiectul de lege prevede o creștere de 4,4% a veniturilor față de 2023. Majorarea veniturilor va fi susținută de redresarea economică, de unele politici de stat de susținere a economiei și de măsuri ale politicii fiscale și vamale.

Totodată, veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 66,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,3 % comparativ cu 2023. Deficitul bugetului de stat se estimează a fi în limita de 15,8 miliarde de lei sau 4,6% din PIB. Datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va fi de 125,5 miliarde de lei, dintre care 64,5% va fi datoria de stat externă și 35,5% – cea internă. Ponderea datoriei în PIB nu va depăși 37%. PIB va fi în creștere, comparativ cu anul 2023, cu 3,5%, atingând cifra de 342,1 miliarde de lei. De asemenea, este anticipată o rată de creștere a economiei naționale de 3,5%, în condițiile ameliorării situației din regiune.

Bugetul pentru 2024 va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii. Proiectul prevede alocări majorate pentru copii, inclusiv creșterea indemnizației la nașterea copilului, care va ajunge la 20 de mii de lei din 1 ianuarie, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 15% și dublarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic.

Potrivit proiectului de buget, rămân prioritare politicile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, fiind alocate peste 197 de milioane de lei pentru finanțarea unui șir de programe. Acestea au drept scop dezvoltarea durabilă a IMM-urilor, extinderea acestora pe întreg teritoriul țării, în special în zonele rurale, crearea noilor locuri de muncă, implicarea mai activă a tinerilor și femeilor.

O altă prioritate este dezvoltarea continuă a sistemului de transporturi și infrastructură. În acest scop, în buget sunt planificate mijloace în sumă de 4,03 miliarde de lei, dintre care 1,4 miliarde de lei sunt mijloace financiare din surse externe și 2,5 miliarde de lei – pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.

Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175 de milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.