VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Bogdan Aurescu solicită includerea situației din R. Moldova pe agenda reuniunii din decembrie a miniștrilor de externe din UE

Ministrul afacerilore Externe a României, Bogdan Aurescu, a anunţat, luni,14 noiembrie că va cere un punct separat pe agenda Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luna viitoare care să analizeze situaţia din Republica Moldova, reiterând susținerea României pentru Republica Moldova, care este „foarte afectată de vulnerabilităţile ce privesc securitatea sistemului energetic”.

„România şi-a intensificat eforturile şi susţinem 90% din consumul necesar de electricitate din Republica Moldova. Vom continua să susţinem Republica Moldova. Dar este nevoie de o susţinere sub formă de granturi”, a arătat Bogdan Aurescu, salutând anunțul recent al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind susţinerea financiară de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, scrie Caleaeuropeană.ro.

Șeful diplomației române a făcut aceste remarci într-o declaraţie de presă înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe ce are loc la Bruxelles.

„Pentru Consiliul Afaceri Externe din decembrie, am cerut să fie inclus pe agendă un punct separat care priveşte situaţia din Republica Moldova, evident în prezenţa ministrului de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu”, a confirmat Aurescu, apoi, printr-o postare pe Twitter.

Ministrul a amintit, totodată, că o nouă reuniune a platformei de susţinere a Republicii Moldova, creată de România, Germania şi Franţa, va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris.

Reuniți la Bruxelles, miniştrii de externe europeni au un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a şefului diplomaţiei de la Kiev, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.