VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BNS: 6% din populația Republicii Moldova sunt persoane cu dizabilități

Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6% din populaţia cu reședință obișnuită a ţării. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual la data de 3 decembrie.

Potrivit BNS, la 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 162,3 mii persoane, inclusiv 10,9 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,5% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 2,0% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Totodată, BNS menționează că fiecare a doua persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate accentuată.

Distribuția pe grade a persoanelor cu dizabilități denotă o preponderență a persoanelor cu dizabilitate accentuată – 56,0%, ponderea celor cu dizabilitatea medie constituind – 28,0%, iar a celor cu dizabilitate severă – 16,0%. Comparativ cu anul 2021, a crescut ponderea persoanelor cu dizabilitate severă și medie. Totodată, ponderea persoanelor cu dizabilitate accentuată a scăzut”, precizează sursa citată.

De menționat că majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 ani.

Din total persoane cu dizabilități, circa 61,5 mii persoane (37,9%) aveau vârsta de 30-45 ani, 52,6 mii persoane (32,4%) – vârsta de 55-64 ani, 27,6 mii persoane (17,0%) aveau 65 și peste ani, 11, 4 mii persoane (7,0%) – 16-29 ani și 9,2 mii persoane (5,7%) cu vârsta de 0-15 ani”, mai anunță BNS.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.