Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat, în ședința din 20 iunie, o nouă decizie de politică monetară. Aceasta stabilește că rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este la nivelul de 6,00 la sută anual. De asemenea, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight ating nivelul de 8,00 la sută, și, respectiv, de 4,00 la sută anual.
BNM a stabilit menținerea normei rezervelor obligatorii din mijloacele în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul. Totodată, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul.
„Această decizie continuă șirul de măsuri stimulative adoptate de BNM în ultima perioadă și are drept scop crearea condițiilor monetare necesare pentru a readuce inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5,0 la sută și menținerea ei în acest interval pe termen mediu. Decizia respectivă este condiționată de confirmarea ipotezelor și concluziilor considerate în cadrul prognozei din luna aprilie 2023 și de tendința de diminuare a ratei anuale a inflației, sub impactul presiunilor dezinflaționiste pronunțate din partea cererii interne și externe”, precizează BNM.
Potrivit BNM, rata anuală a inflației în luna mai 2023 a continuat traiectoria descendentă, înregistrând 16,3 la sută și fiind cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul anticipat. Această abatere este determinată de impactul pozitiv al prețurilor reglementate și al prețurilor la produsele alimentare, care au crescut cu 46,1 la sută și, respectiv, 14,0 la sută în termeni anuali, fiind cu 2,3 și 0,9 puncte procentuale mai mult.
De asemenea, BNM informează că riscurile și incertitudinile se mențin. Astfel, situația tensionată din regiune, volatilitatea prețurilor la resursele energetice pe plan regional, modalitatea de ajustare a tarifelor la serviciile comunale (gaz natural, energie termică și energie electrică) mențin incertitudinea privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu. Relevantă rămâne și incertitudinea cu privire la producția agricolă din anul curent și din anul viitor.