VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ BNM pune în circulație noi monede comemorative: Moneda cu valoarea nominală de 100 lei este bătută în aur

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație cinci monede comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Astfel, seria „Personalități” a fost completată cu două monede comemorative confecționate din argint, cu valoarea nominală de 50 lei și un tiraj a câte 250 de unități. Prima monedă este dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Igor Vieru – pictor, grafician, pedagog, scenograf. Cea de-a doua monedă este dedicată marcării a 150 de ani de la nașterea lui Alexei Șciusev – arhitect, istoric și teoretician al artei, unul dintre cei mai buni arhitecți moderniști, cunoscut pentru proiectele sale inspirate din tematica religioasă, printre care biserica „Sfânta Treime” din Cuhureştii de Sus, și pentru un șir de edificii incluse în Planul general de reconstrucție a orașului Chișinău. 

Următoarele trei monede vor completa seria „Altele”. Una dintre ele este „Lumea albinelor”. Moneda are un design color, este bătută în argint, are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități. Alte două monede sunt dedicate aniversării monedei naționale – leul moldovenesc, care a fost introdusă în circulație la 29 noiembrie 1993. Moneda cu valoarea nominală de 100 lei este bătută în aur și are un tiraj inițial de 300 unități, iar moneda cu valoarea nominală de 50 lei este bătută în argint și are un tiraj inițial de 500 unități. Aceste monede vor putea fi emise suplimentar până tirajul total pentru fiecare va atinge 5 000 de exemplare.

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutii de prezentare, fiind însoțite de certificate de autenticitate cu un QR cod, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre fiecare monedă. 

Comercializarea monedelor comemorative către publicul larg se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.