VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BNM prognozează punctul culminant al inflației pentru lunile octombrie-noiembrie

Vârful inflației ar putea să se înregistreze în perioada lunilor octombrie-noiembrie, iar ulterior va urma o tendință descendentă. Aceasta ar putea să se întâmple doar cu condiția că nu vor mai apărea șocuri noi, care nu au fost bănuite atunci când au fost făcute estimările. Principalele surse de inflație continuă să fie produsele alimentare și cele reglementate. Prognozele au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, marți, într-o conferință de presă susținută marți.

„Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va atinge nivelul maxim în primul trimestru de prognoză, iar începând cu următorul trimestru va avea o tendință descendentă. Ritmul anual al prețurilor reglementate va spori până la finele anului curent, iar începând cu trimestrul unu 2023 se va diminua semnificativ spre finele perioadei de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va crește în primele două trimestre consecutive de prognoză, iar începând cu anul 2023 se va diminua semnificativ spre finalul perioadei prognozate”, a menționat guvernatorul.

În trimestrul doi al anului 2022 rata medie anuală a inflației a constituit 29,3%, fiind cu 10,2 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. Dinamica respectivă a fost susținută de creșterea prețurilor pe piața internațională și regională la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gaz, energia termică și la energia electrică.

”Ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor a susținut majorarea costurilor pentru agenții economici, care treptat a fost reflectată în prețuri. Impactul factorilor de mai sus a fost amplificat semnificativ, în prima jumătate a anului curent, de escaladarea situației din Ucraina, ce a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și unele subcomponente aferente inflației de bază. În același timp, pentru anumite subcomponente din cadrul IPC, presiuni inflaționiste adiționale au fost determinate de dinamica ratei de schimb MDL/USD”, a spus Octavian Armașu.

În perioada următoare va continua creșterea prețurilor la produsele alimentare, resursele energetice, dar și la alte bunuri și servicii din cadrul IPC, anticipează BNM.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.