Uniunea Europeană este gata să introducă sancțiuni mai aspre asupra Rusiei dacă în această săptămână nu vor fi înregistrate progrese pentru încheierea războiului din Ucraina, a declarat cancelarul german Friedrich Merz, marți, precizând că a fost pregătit un nou pachet de măsuri punitive, relatează Reuters.
„Suntem de acord că, dacă nu există niciun progres real în această săptămână, dorim să lucrăm împreună la nivel european pentru o înăsprire semnificativă a sancțiunilor”, a declarat Merz, luni, într-o conferință comună de presă cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.
„Vom analiza și alte domenii, cum ar fi sectorul energetic și, de asemenea, piața financiară”, a adăugat cancelarul Germaniei.
În weekend, liderii din Ucraina, Germania, Franța, Marea Britanie și Polonia au îndemnat Rusia să accepte o încetare necondiționată a focului pe o perioadă de 30 de zile, ca precondiție pentru organizarea de discuții directe.
Rusia nu a răspuns inițiativei, însă liderul de la Kremlin a propus în schimb o întâlnire a părților pentru discuții directe la Istanbul, în 15 mai. Omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că este dispus să se întâlnească „personal” cu Vladimir Putin în Turcia, dar nu a precizat dacă va merge chiar dacă președintele rus respinge propunerea referitoare la cele 30 de zile de armistițiu.
Când a făcut propunerea pentru organizarea de discuții, Vladimir Putin nu a dat de înțeles că intenționează să participe chiar el la tratativele din Turcia. Reprezentanții președintelui rus au evitat să dea un răspuns în această privință.
Franța a declarat luni că liderii europeni au cerut Comisiei Europene să elaboreze noi sancțiuni „masive” pentru sectorul petrolier și sectorul financiar al Rusiei, dacă Moscova nu va accepta un armistițiu în Ucraina.
Ministrul german al afacerilor externe, Johann Wadephul, a încercat să reducă așteptările în ceea ce privește posibilitatea unor sancțiuni imediate împotriva Rusiei, spunând că UE va urmări în schimb întâlnirea de joi.
„Acum ține de Rusia. Rusia nu trebuie să lase scaunul gol, ci trebuie să se prezinte la discuții dacă este cu adevărat interesată de pace”, a afirmat șeful diplomației germane în cadrul unor declarații de presă.
Forțele Rusiei controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv întreaga peninsulă Crimeea, aproape întreaga regiune Lugansk și peste 70% din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson, conform estimărilor ruse. Controlează, de asemenea, o fâșie din regiunea Harkov.