VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

BERD a investit anul trecut o sumă record în economia Moldovei

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit în 2022 o cifră record de 525 de milioane de euro în 14 proiecte în Moldova. Investițiile au sprijinit securitatea energetică, modernizarea infrastructurii-cheie și întreprinderile mici și mijlocii.

Investițiile anuale ale băncii au crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când s-au situat la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o criză energetică globală cauzată de urmările războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina.

Șefa BERD Moldova, Angela Sax, a declarat că anul 2022 a fost o provocare pentru Moldova și regiune, iar Banca a făcut față provocării.

„Nu numai că am investit un volum record care a oferit un colac de salvare economiei moldovenești, ci am și acordat fonduri într-un ritm record, asigurându-ne că banii noștri au mers în economia reală, oferind beneficii moldovenilor de rând care au fost afectați în mod deosebit de războiul din Ucraina”, a precizat Angela Sax, potrivit IPN.

Printre punctele de reper ale activității BERD de anul trecut s-au numărat eforturile băncii de a ajuta Moldova să-și protejeze securitatea energetică pe fondul creșterii prețurilor la energie. Banca i-a împrumutat Guvernului de la Chișinău 300 de milioane de euro pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze din alte surse decât cele rusești și pentru a procura gaz din centrele europene.

În ce privește infrastructura, banca a împrumutat 100 de milioane de euro pentru a finanța în continuare reabilitarea drumurilor din apropierea graniței sale cu Ucraina, sprijinind integrarea regională și fluxurile comerciale continue dintre Moldova, piețele sale tradiționale și Uniunea Europeană.

De asemenea, BERD și-a intensificat în mod semnificativ activitățile în sectorul bancar. Investițiile sale în instituții financiare s-au dublat, ajungând la 80 de milioane de euro în 2022, întrucât banca a acordat noi linii de creditare către trei bănci pentru împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

Până în prezent, BERD a investit peste două miliarde de euro prin intermediul a 159 de proiecte în Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.