Republica Belarus, condusă din 1994 de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, va organiza alegeri prezidenţiale pe 26 ianuarie 2025, a anunţat miercuri Comisia Electorală din această ţară, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.
„Alegerile prezidenţiale din Republica Belarus vor avea loc pe 26 ianuarie 2025”, a anunţat Comisia Electorală pe Telegram.
Lidera opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, a reacţionat rapid la acest anunţ, estimând pe platforma X că va fi vorba de un „simulacru” de alegeri, „fără un veritabil proces electoral” şi „desfăşurat într-o atmosferă de teroare”.
„Niciun candidat alternativ sau observator nu va fi autorizat. Îi îndemnăm pe belaruşi şi comunitatea internaţională să respingă această farsă”, a adăugat ea.
Precedentele alegeri prezidenţiale, din 2020, au generat manifestaţii de o amploare fără precedent, pentru a protesta împotriva victoriei, considerată frauduloasă, a lui Aleksandr Lukaşenko. Sute de mii de persoane au ieşit atunci în stradă la Minsk, capitala belarusă, şi în alte oraşe, înainte ca această mişcare să fie reprimată cu forţa.
Puterea belarusă desfăşoară de atunci o reprimare a oricărei contestări, forţând sute de mii de oameni să fugă în străinătate, în special în Polonia vecină.
Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, 1.300 de persoane sunt în prezent „întemniţate în mod injust” în Belarus pentru că şi-au manifestat opoziţia faţă de putere sau în alte dosare cu conotaţie politică.
Belarusul anunţă data alegerilor prezidenţiale
Una dintre liderele mişcării de protest din 2020, Maria Kolesnikova, a fost condamnată la o pedeapsă de 11 ani de închisoare şi se confruntă cu probleme de sănătate în detenţie. Apropiaţii săi nu au despre ea nicio veste din februarie 2023.
Opozanta Svetlana Tihanovskaia este refugiată în străinătate. Nici ea nu are veşti despre soţul său Serghei Tihanovski, închis pentru opoziţia faţă de Lukaşenko.
Belarus este un aliat apropiat al Moscovei împotriva Kievului, însă nu a luat în mod direct parte la ofensiva rusă împotriva Ucrainei lansată în februarie 2022.
Cu toate acestea, Minskul a deschis teritoriul belarus pentru armata rusă pentru asaltul său iniţial şi a permis, potrivit Kievului, să utilizeze aeroporturile sale pentru ca Rusia să poată întreprinde bombardamente asupra Ucrainei.
În timpul unei revizuiri a doctrinei nucleare ruse la sfârşitul lui septembrie, Vladimir Putin a dat asigurări că armata rusă va proteja cu armele sale nucleare Republica Belarus „în caz de agresiune” împotriva Minskului.
Rusia a desfăşurat în timpul verii lui 2023 arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, nou semn al apropierii diplomatice şi militare între cele două ţări.