VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Bănci pentru… flegme

Nu vreau să merg prea departe și să vorbesc despre indivizii care omoară o fetiță de 7 ani sau despre vitezomanii care provoacă accidente cu consecințe foarte grave. O să iau un aspect mai soft, gravitatea căruia, în aparență, nu e atât de mare. Mă refer la mizeria care ne iese în față deseori în această urbe numită capitală europeană.

Văd mereu în sectorul Buiucani niște bănci în jurul cărora proliferează mizeria. Lângă ele zac coji de semințe, sticle golite de bere, sunt multe flegme scuipate de cineva care pesemne nu are mari îndoieli. Mai mult, asfaltul din jurul acestor bănci e cenușiu și acoperit parcă de un strat de murdărie unsuroasă-uleioasă, prost mirositoare. Sincer să fiu, mi se face greață când trec pe lângă aceste bănci și nu m-aș așeza pe ele nici pentru o sumă frumușică. Și iese că facem bănci pentru niște oameni grosolani, pentru niște bădărani ordinari.

Dar ați văzut pesemne că mai există niște tineri care, în fapt de seară, distrug coșurile de gunoi prin parcuri, care răstoarnă băncile și smulg tufarii din pământ. Deunăzi, un asemenea individ debusolat a răsturnat cu o furie inexplicabilă piesele de șah de pe tabla mare din Valea Morilor.

Vreau să spun că nu stăm prea bine cu ordinea și curățenia. Nu am stat niciodată. Mizeria, chiștoacele, flegmele au acoperit mereu străzile și trotuarele noastre. E greu să găsești atâta mizerie pe străzile unor orașe europene. Și nici atâția oameni care-și suflă mucii în văzul tuturor pe stradă nu vei vedea în Europa.

Eu mă gândesc la cauza acestei stări de fapt din zorii tranziției. De ce lăsăm peste tot murdărie? De ce sciupăm cu nonșalanță pe stradă? De ce aruncăm chiștoacele și sticlele în tufari? A fost o vreme când credeam că de vină sunt amenzile mici. Apoi am crezut că de vină sunt proasta educație și absența sentimentului de apartenență la o societate. Dar m-am gândit și la faptul că s-ar putea să existe explicații pe care numai un psihoterapeut ar putea să ni le ofere. Sincer, nu mai știu ce să cred. Mizeria e invincibilă și atemporală aici.

Dar mai contează mizeria asta în timp ce alături, în Ucraina, mor zilnic oameni din cauza războiului? Ce te cramponezi așa de murdărie?, ar putea să mă întrebe unii. Păi, sunt îngrijorat deoarece consider că nu suntem OK dacă nu putem păstra niște bănci curate, mi se pare că ceva nu e în regulă cu noi, că banca cu flegme e un soi de dezumanizare care, la rigoare, are legătură cu multe alte hibe autohtone…

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.