Banca Centrală Europeană a anunțat că va începe, din 1 noiembrie, o testare de doi ani pentru euro dogital, care va permite sutelor de milioane de oameni din zona euro să facă plăţi electronice în siguranţă şi gratuit.
Deşi decizia de a intra în această fază de pregătire este un pas mic într-un proiect inițiat încă în 2020, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 şi ar putea constitui un model de urmat. În prezent, doar China şi Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte-pilot, în timp ce, de exemplu, Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei şi Banca Canadei sunt mult mai prudente cu astfel de proiecte.
BCE susţine că un euro digital va crea concurenţă pe piaţa plăţilor, dominată de companiile americane. Instituția bancară a precizat că va fi stabilit un plafon pentru sumele de euro digitali pe care îi poate deţine o persoană fizică, şi probabil în regiune plafonul va fi de 3.000 euro.
O monedă euro digitală ar putea fi păstrată într-un portofel electronic configurat la bancă. Aceasta ar permite efectuarea tuturor plăților electronice obișnuite – la magazin, online, către un prieten – folosind telefonul sau cardul tău, online și offline.
Noul mijloc de plată nu diferă de cele existente în termeni de tratament şi gama serviciilor. Obiceiurile de plată ale consumatorilor nu se vor schimba substanțial cu lansarea unui euro digital. Acest lucru ar putea însă să se schimbe în câţiva ani, când numărul şi formele monedelor electronice va creşte. De exemplu, utilizatorii vor putea efectua viramente sau plăţi între europeni, limitând comisioanele bancare, graţie unui portofel de euro digitali, disponibili 24 de ore din 24.
Diferenţa faţă de o criptomonedă, cum este bitcoin, este că aceasta din urmă nu este un mijloc de plată oficial. Unitatea sa de cont nu este definită de stat, ci este emisă de organizaţii private care pot recurge la fluctuații semnificative.
De asemenea, euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale.