S-au înregistrat noi ciocniri între trupele azere și armene, într-o reluare a ostilităților vechi de zeci de ani legate de teritoriul disputat Nagorno-Karabah, informează marți dimineață agențiile de presă din Rusia. Armenia a cerut ca Rusia să intervină militar de urgență pentru a pune capăt „agresiunii azere împotriva teritoriului său suveran”, potrivit Europa Liberă.
Armata armeană a informat marți dimineața devreme că forțele azere folosesc artilerie, drone de luptă și arme automate pentru a lovi pozițiile sale de-a lungul diferitelor secțiuni de la granița Armeniei cu Azerbaidjanul. Ministerul Apărării de la Erevan a declarat că bombardamentele „intensive” au început la scurt timp după miezul nopții. „Schimbul intens de focuri de armă continuă”, a declarat o oră mai târziu purtătorul de cuvânt al ministerului, Aram Torosian.
Într-o altă actualizare, Torosian a declarat că luptele continuau fără încetare începând cu ora locală 4 dimineața. „Forțele armate armene dau [inamicului] un răspuns adecvat și îndeplinesc sarcinile de luptă stabilite pentru ele”, a spus el.
Torosian a adăugat că au suferit pierderi, dar nu a oferit cifre. El a mai spus că „în unele zone” trupele azere încearcă să avanseze spre teritoriul armean.
Marți, după declanșarea luptelor, Armenia a făcut apel la Rusia pentru o intervenție militară urgentă, ca răspuns la ceea ce a numit agresiunea azeră împotriva teritoriului său suveran.
În timpul unei reuniuni de urgență prezidate de prim-ministrul Nikol Pașinian, Consiliul de Securitate al Armeniei a decis să ceară Moscovei să invoce și să „pună în aplicare” articolele relevante ale unui tratat ruso-armean privind apărarea reciprocă.
Rusia, care are o bază militară în Armenia, nu a răspuns deocamdată cererii și nici nu a avut vreo reacție față de noile ciocniri armate. Parte din trupele Rusiei au fost redistribuite mai aproape de granița dintre Armenia și Azerbaidjan după războiul din 2020 din Nagorno-Karabah.
Putin și Pașinian s-au întâlnit săptămâna trecută în marja unui forum economic desfășurat în orașul rusesc Vladivostok. În cadrul forumului, premierul armean a avertizat că Azerbaidjanul ar putea provoca în curând o nouă escaladare în zona de conflict din Nagorno-Karabah.
După Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pașinian i-a sunat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta situația. Blinken a îndemnat la încetarea imediată a ostilităților de inițierea cărora cele două părți se acuză reciproc.
Conflictul a izbucnit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, când ambele părți se aflau sub dominație sovietică, iar forțele armenești au capturat teritoriu în apropiere de Nagorno-Karabah – recunoscut de mult timp la nivel internațional ca teritoriu al Azerbaidjanului, dar cu o numeroasă populație armeană.
Azerbaidjanul a recâștigat aceste teritorii în luptele din 2020, care s-au încheiat cu un armistițiu mediat de Rusia.