VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție

Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție. Un Proiect care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Prin această inițiativă legislativă se urmărește promovarea climatului de integritate și transparență în cadrul entităților publice și private, îmbunătățirea și eficientizarea modalităților de dezvăluire a încălcărilor legii, precum și descurajarea încălcărilor legale.

Proiectul de lege privind avertizorii de integritate a fost elaborat cu scopul de a îmbunătăți mecanismul avertizării despre lipsa de integritate și de a încuraja dezvăluirile de încălcări ale legii prin intermediul canalelor de raportare. Totodată, vor fi instituite măsuri de protecție a avertizorilor de integritate, care vizează prezumția relativă de bună-credință, obligația de a păstra confidențialitatea, prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și măsurile cu caracter judiciar.

Astfel, avertizările de integritate vor putea fi comunicate angajatorului, autorităților competente sau vor fi făcute publice. Acestea vor trebui să întrunească anumite condiții, după care vor fi înregistrare într-un Registru. Ulterior, autorii vor fi informați despre soluționarea avertizărilor lor.

Documentul a fost elaborat în contextul asigurării conformității cadrului normativ cu prevederile Directivei Europene a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanele care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 55 de deputați.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.