Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, împreună cu Președinta de onoare a Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI), Laura Ștefan, au semnat la 23 octombrie Tratatul internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere. Potrivit Ministerului Justiției, documentul semnat va servi drept instrument pentru Autoritatea Națională de Integritate (ANI) de a solicita și transmite, între statele semnatare, date privind bunurile persoanelor.
Veronica Mihailov-Moraru a menționat că, astfel, autoritățile vor avea pârghiile necesare pentru a verifica toate bunurile și veniturile persoanelor (demnitari și funcționari publici), care sunt obligate să indice în declarațiile de avere și interese inclusiv bunurile mobile și imobile, dar și conturile bancare deținute peste hotare. Din păcate, unii dintre subiecții declarării evită să o facă, iar ANI nu poate verifica acest lucru, deoarece are acces doar la bazele de date naționale.
Ministra Justiției a mulțumit Laurei Ștefan și colegilor din cadrul Inițiativei Regionale Anticorupție pentru oportunitatea fortificării cooperării Republicii Moldova cu RAI.
“Este un pas foarte important, mai ales în contextul actual, când țara noastră își are concentrate eforturile în creșterea eficienței mecanismelor de asigurare a integrității sistemului de justiție și de combatere a corupției. Am toată încrederea că Parlamentul va ratifica acest Tratat și vom beneficia cât mai curând de oportunitățile pe care ni le oferă: simplificarea proceselor existente, reducerea timpului și a resurselor autorităților statului, responsabile de identificarea și recuperarea bunurilor ascunse peste hotare”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
Conform Tratatului, datele pe care le pot schimba părțile includ informații preluate din bazele de date menținute de autoritățile publice sau de entități private cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, fonduri fiduciare și fundații, precum și acorduri juridice și entități similar, proprietăți imobiliare, autovehicule și alte echipamente mobile și drepturi de proprietate intelectuală.
Iniţiativa Regională Anticorupţie (RAI) iniţial a fost adoptată în februarie 2000 la Sarajevo ca Iniţiativa Anticorupţie a Pactului de Stabilitate (SPAI) în scopul redresării corupţiei – una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de Sud-Est, potrivit Centrului Național Anticorupție.
În prezent, Iniţiativa conţine 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Moldova, România şi Serbia plus un observator – Misiunea ONU în Kosovo, la toate acestea punînd la dispoziţie un cadru general pentru coordonare, optimizarea eforturilor şi dialogul continuu cu comunitatea parteneră implicată în lupta cu corupţia.