Șeful Direcției Relații Internaționale și Asistență Externă din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Vladimir Negura se află în vizorul inspectorilor Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce s-a constatat că a încălcat regimul juridic al declarării averii și a intereselor personale.
Potrivit inspectorilor ANI, a fost stabilită o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat pentru anul 2017 în mărime de peste 245 mii de lei dintre veniturile obținute și cheltuielile realizate, pe de o parte, și averea dobândită, pe de altă parte.
Conform sesizării, în anul 2018, Vladimir Negura și soția sa au declarat că dețin un apartament în valoare de circa 70 mii de euro. De asemenea, aceștia au declarat o donație de 100.000 de lei, provenită de la tatăl angajatului IGP. Doi ani mai târziu, în 2020, Vladimir Negura declară în declarația de avere pentru anul precedent o donație în sumă de 20.000 euro de la mama sa. În 2021, acesta a mai declarat o donație de 50.000 euro de la tatăl său. În total, suma donațiilor primite de la părinții săi s-ar ridica la 1.500.000 lei.
Invitat să își prezinte punctul de vedere, Negura a declarat că motivul existenței acestei diferențe se datorează unor scăpări tehnice, comise în declarațiile sale de avere, începând cu anul 2017, afirmând că nu a fost informat la serviciu despre aspectele date.
Anterior, presa a scris despre Negura că este unul dintre finii de cununie a ex-șefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, după cum transmite portalul anticoruptie.md.
Actul de constatare poate fi contestat în ordinea stabilită de legislația în vigoare.
După rămânerea definitivă a actului de constatare ANI va sesiza instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate, iar conducerea autorității responsabile de numirea în funcție a persoanei supuse controlului va fi sesizată în vederea încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale acestuia.
De asemenea, aceasta va fi decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.