VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile vor evalua cauzele care duc la necesitatea de a beneficia de ajutor social

Structurile teritoriale de asistență socială vor evalua cauzele care duc la necesitatea de a beneficia de ajutor social.

Potrivit IPN, evaluarea va fi însoțită de un plan care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială, inclusiv servicii sociale, iar în cazul familiilor cu beneficiari apți de muncă – și măsuri de ocupare în câmpul muncii. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înregistrat în Parlament.

Autorul proiectului, deputatul Dorian Istratii, menționează că prin această inițiativă se dorește reducerea dependenței de ajutoare sociale, dar și încurajarea beneficiarilor apți de muncă să participe la măsurile active de ocupare a forței de muncă. 

„Motivația de a lucra este un aspect important pentru sistemul de ajutor social, chiar dacă nu este legat direct de mecanismul de direcționare. Orice mecanism de asistenţă socială trebuie să fie construit într-un mod care să încurajeze incluziunea socială și angajarea în câmpul muncii”, argumentează autorul proiectului.

Conform datelor Casei Naționale de Asistență Socială, pe parcursul anului 2023 au fost achitate mijloace financiare pentru plata prestației de ajutor social în cuantum de 686,5 milioane de lei, iar pentru anul 2024 este preconizată suma de 725,4 milioane de lei.

Inițiativa legislativă urmează să fie examinată în Parlament, iar dacă va fi adoptată, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.