Marea Britanie a decis deja, în mod privat, să permită Ucrainei utilizarea rachetelor Storm Shadow furnizate de Londra pentru lovituri adânci în teritoriul rus, transmite The Guardian, citând oficiali britanici anonimi.
Kievul a susținut de mult timp că restricțiile asupra folosirii armelor cu rază lungă de acțiune îi limitează efortul de război, în timp ce Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea că lovirea în adâncul Rusiei ar putea escalada conflictul.
Într-o conferință de presă comună la Kiev, pe 11 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au declarat că, de fapt, Rusia poartă responsabilitatea pentru escaladarea războiului.
„Când vine vorba de escaladare, ați subliniat chiar dumneavoastră că am văzut cum Rusia și-a continuat și, de fapt, și-a intensificat atacurile asupra civililor din Ucraina, asupra infrastructurii energetice, precum și asupra armatei ucrainene care își apără țara. (…) Așadar, dacă cineva întreprinde acțiuni de escaladare, se pare că acesta este domnul Putin și Rusia”, a spus Blinken.
Ministrul britanic de externe, a reiterat acest punct, menționând că Vladimir Putin a escaladat conflictul prin primirea unui transport de rachete balistice din Iran
„Cel care escaladează situația aici este Putin. El este cel care a intensificat conflictul săptămâna aceasta prin primirea unui transport de rachete balistice din Iran, iar acum vedem formarea unui nou ax – Rusia, Iran, Coreea de Nord. Îndemnăm China să nu se alăture acestui grup de rebeli, care, în final, provoacă pierderi de vieți omenești în Ucraina”, a declarat Lammy.
Această vizită a avut loc la o zi după ce Washingtonul a confirmat că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice, oferind Moscovei, conform lui Blinken, „capacități suplimentare și flexibilitate” în conflict.
Întrebat dacă SUA își va schimba politica privind atacurile cu rază lungă de acțiune, Blinken a răspuns ferm că SUA sunt dispuse să își ajusteze strategia „încă din prima zi” și vor continua să facă acest lucru.
Totuși, el nu a comentat explicit o posibilă schimbare în politica privind rachetele Storm Shadow, subliniind că o astfel de decizie ar putea fi luată cu ușile închise sau de către Marea Britanie în mod unilateral.
Surse ale The Guardian au sugerat că vizita lui Blinken și Lammy la Kiev nu ar fi avut loc fără o schimbare în politica privind utilizarea rachetelor Storm Shadow. Cu toate acestea, nu este așteptat un anunț oficial pe această temă pe durata vizitei lor.
Se pare că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, pentru a lovi ținte militare rusești din Crimeea, un teritoriu suveran ucrainean anexat ilegal de Rusia. În august, The Telegraph, citând surse anonime, a raportat că Marea Britanie era în favoarea permiterii utilizării acestor rachete în atacuri asupra Rusiei, dar nu a dorit să exercite presiuni publice asupra acestui subiect, temându-se de posibile reacții din partea SUA.
Decizia de a permite Ucrainei să lanseze atacuri cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei a fost deja luată și este „formalizată” prin intermediul presei, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.