VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Austria organizează duminică alegeri legislative, sub spectrul dependenței de gazul rusesc și al unei economii în scădere

Guvernul care va prelua puterea în Austria după alegerile generale de duminica viitoare se va confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie, renunțând la dependența de gazul rusesc, în timp ce economia țării este blocată în marșarier, scrie Reuters.

Estimările arată că niciun partid nu va obține suficiente locuri pentru a avea o majoritate absolută. Sondajele de opinie dau un ușor avans Partidului Libertății (FPO), de extremă dreapta și favorabil Rusiei, iar rezultatul ar putea influența viteza tranziției energetice. De când Moscova a invadat Ucraina în 2022, Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a înlocui rapid importurile de gaz rusesc.

Sursele alternative de energie sunt, în general, mai scumpe, ceea ce se adaugă la costurile deja alimentate de impactul inflaționist al pandemiei și al războiului.

Dependența de gazul Rusiei

Austria este una dintre statele cel mai dependente de gazul rusesc din cadrul blocului comunitar, iar în ultimii doi ani inflația sa a depășit media UE, chiar și în condițiile în care economia s-a contractat, trasă în jos de declinul principalului său partener comercial, Germania, care se confruntă cu tranziția energetică și cu concurența Chinei.

„Alte țări nu sunt mulțumite că Austria continuă să consume volume atât de mari de gaz rusesc”, a declarat Stefan Schiman-Vukan, economist principal la Institutul austriac de cercetare economică. 

„Presiunea politică de a se retrage este mare”. UE s-a angajat să elimine treptat gazul rusesc până în 2027, iar ministerul austriac al energiei, condus de Verzi, dorește să accelereze procesul. Cu toate acestea, în iulie, Austria primea încă 83% din gazul importat din Rusia. Prin comparație, în 2023, proporția gazului UE importat din Rusia a scăzut la 15%. Verzii, actori secundari în guvern, au condus eforturile de a exploata surse alternative de aprovizionare. Partenerul lor, Partidul Popular Austriac (OVP), conservator al cancelarului Karl Nehammer, s-a angajat, de asemenea, să renunțe la gazul rusesc.

Referindu-se la livrările din Norvegia și din alte țări, Ministerul Energiei a declarat că a luat măsuri pentru ca Austria să devină independentă de gazul rusesc pe termen lung, menționând că țara are suficientă capacitate de import pentru gazul din afara Rusiei prin Germania și Italia și că instalațiile sale mari de stocare a gazului sunt pline în proporție de peste 90%.

„Dependența ridicată de aprovizionarea cu gaz rusesc reprezintă un risc economic și de securitate major pentru Austria”, a afirmat ministerul.

„Prin urmare, este esențial pentru securitatea țării noastre să reducem în continuare consumul de gaze și să nu mai cumpărăm gaz rusesc”. FPO susține că gazul rusesc trebuie să facă în continuare parte din mixul energetic al Austriei, deși avansul său în sondaje este în scădere.

Sondajele de opinie arată că sprijinul FPO este de aproximativ 27-29%, iar avansul său scade la doar un punct mai mult decât OVP, cu alte trei partide care ar urma să câștige aproape 10% sau mai mult. Celelalte partide au respins serviciile liderului FPO, Herbert Kickl, ceea ce ar putea deschide ușa unor coaliții mai hotărâte să se distanțeze de Rusia.

În prezent, pare foarte probabil ca OVP să facă parte dintr-o coaliție postelectorală. Oricine va guverna va trebui să se confrunte cu o economie care, conform previziunilor băncii centrale, va scădea cu 0,7 % în acest an, înregistrând o contracție pentru al doilea an consecutiv.

Diversificare

Eforturile de diversificare a aprovizionării cu energie se intensifică. Wien Energie, principala companie energetică din Viena, a declarat luna aceasta că va renunța la gazul rusesc începând din 2025. Cu toate acestea, riscul unei crize energetice a apărut de când Ucraina a declarat că nu va prelungi acordul cu Gazprom, care expiră la sfârșitul anului 2024 și care asigură tranzitul gazului rusesc către Austria.

O întrerupere bruscă a livrărilor rusești ar duce, probabil, la creșterea prețurilor cu ridicata la gaze cu aproximativ 20% timp de două până la șase luni, a declarat Walter Boltz, fostul șef al autorității de reglementare a serviciilor publice E-Control. Austria se poate descurca, spun oficialii, menționând un studiu recent comandat de guvern care afirmă că importurile prin Italia și Germania, precum și rezervele sale, ar putea acoperi nevoile sale. Politicienii sunt dornici să stimuleze cererea sau să găsească resurse suplimentare pentru a stimula economia.

FPO și OVP promit reduceri de taxe, iar social-democrații de centru-stânga, aflați pe locul al treilea în sondaje, propun taxe pe avere și pe moștenire. „Austria este exemplul principal a ceea ce se întâmplă dacă inflația este prea mare și a consecințelor negative”, a declarat Gunter Deuber, economist șef la Raiffeisen Bank International.

„Dacă ești necompetitiv în ceea ce privește costurile și salariile, oamenii nu mai investesc, devine mai puțin atractiv să produci în Austria”.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.