VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Victor Ciobanu: Prelungirea contractului cu MGRES este un lucru bun. Deocamdată, altă variantă mai bună și mai ieftină nu avem

Criza energetică a apărut după ce, la 1 octombrie aanul trecut, gigantul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale pentru R Moldova. Din decembrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, primește întregul volum de gaze naturale achiziționat de R. Moldova de la Gazprom, iar în schimb furnizează curent electric malului drept. Analistul economic Victor Ciobanu comentează prelungirea contractului pentru luna martie.

Victor Ciobanu: Asta înseamnă că cel mai mult curent se va procura de la MGRES, așa cum era și anterior, iar o parte care nu este suficientă pentru consumul nostru din România. Acum, ce-i cu această prelungire și cât este de bună…

Vocea Basarabiei: Contractul e doar încă pentru o lună, pentru luna martie.

Victor Ciobanu: Aceasta este o modalitate de a renegocia încă o dată sau nu, deci acolo sunt mai multe necunoscute în această ecuație cu Transnistria și, probabil, acolo avem și licențele pe care le eliberăm la fel sunt pentru o lună.

Vocea Basarabiei: Licențele pentru Uzina metalurgică?

Victor Ciobanu: Da.

Ziceau, dar eu bănuiesc că până acum este varianta aceasta, cu prelungire pentru o lună, de aici și contractul cu MGRES. Deocamdată, altă variantă mai bună, mai ieftină nu avem și, din acest considerent, prelungirea aceasta este un lucru bun.

Vocea Basarabiei: Mi se pare că ei ziceau că au să convină să fie oferite pe un termen de 5 ani.

Victor Ciobanu: Ziceau, dar eu bănuiesc că până acum este varianta aceasta, cu prelungire pentru o lună, de aici și contractul cu MGRES. Deocamdată, altă variantă mai bună, mai ieftină nu avem și, din acest considerent, prelungirea aceasta este un lucru bun. Pe de altă parte, rămâne întrebarea pe care am adresat-o încă ministrului anterior și guvernului anterior – de ce 73 de dolari pentru un MWh, și nu 62, cum a fost până atunci? La această întrebare nu am primit răspuns și din acest punct de vedere cred că este loc pentru a negocia mai bine și a mai coborî prețul, dar nu știu cine a negociat acum din partea Republicii Moldova, probabil noul ministru al energeticii…

Vocea Basarabiei: Nu, deocamdată se anunță că Energocom a negociat…

Victor Ciobanu: Deci, deocamdată, schimbarea guvernării este prea proaspătă, ca deja să cerem de la ei rezultate în această direcție, dar mă aștept în lunile viitoare să se revină la această temă, cel puțin vom pune această întrebare – de ce 73 de dolari, de ce nu 62 sau nu 52, eventual, știind că partea transnistreană practic nu achită acest gaz?

Vocea Basarabiei: Dar credeți că preocuparea aceasta va fi și pentru noul ministru al energiei, Victor Parlicov?

Victor Ciobanu: Da, cu siguranță! Bine, el are lucruri mai strategice, de exemplu, să ne asigure pe bune independența energetică, să ne construiască vreo două CET-uri noi, liniile de interconexiune cu România să fie construite ș.a.m.d., dar nimeni nu-l scutește de activitatea aceasta curentă, care ține de contracte și tarife.

Vocea Basarabiei: Și atunci, el ar trebui să negocieze cu MGRES-ul sau, totuși, cu Gazprom-ul?

Victor Ciobanu: Prețul la electricitate cu MGRES-ul se negociază.

Vocea Basarabiei: Da, dar gazul îl consumă de la concernul rus Gazprom MGRES-ul?

Păi, dar Moldovagaz oferă acest gaz, asta noi oferim gazul, îl direcționăm, respectiv este gazul cel mai ieftin pe care îl primește Moldova, noi dăm gazul ieftin în Transnistria și am putea conta că în schimb am putea obține și curent mai ieftin. 

Vocea Basarabiei: Pe timpul dlui Spînu, el zicea că nu s-a putut negocia, pentru că Chișinăul ar fi vrut să rămână la cei 62 de dolari, doar că Tiraspolul a spus că au crescut și necesitățile lor.

Victor Ciobanu: Da, eu îmi amintesc această declarație a dlui Spînu, doar că în continuare cred că se putea de insistat pe coborârea prețurilor sau păstrarea lor la nivelul precedent.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.