VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Victor Bînzari: Ucraina astăzi nu poate să ne ofere un preț mai jos decât 66 de dolari la energia electrică

Ucraina este disponibilă să reia exporturile de energie electrică în Republica Moldova, iar asta nu înseamnă premise pentru ieftinirea facturilor. Victor Bînzari, director general interimar al „Energocom” a declarat pentru Vocea Basarabiei că „mai mult curent produs în regiune înseamnă surse de alternativă”. În prezent, potrivit lui Victor Bînzari, ţara are asigurate cantităţi suficiente și despre această decizie a Kievului se stia de ceva timp.

Victor Bînzari: Se discută deja cred că de o lună și jumătate, toată lumea aștepta când va fi exportul, pentru că au comunicat de multe ori că au exces de energie, din cauză că industria nu utilizează energia necesară, consumatorii cumva fiind în stare de război nu consumă atât de mult și atunci unicul lucru care ar putea fi benefic pentru Ucraina este să vândă energia în alte părți, inclusiv către Republica Moldova. Am așteptat acest moment mai înainte, desigur că era să discutăm un pic diferit atunci când planificam contractul pentru luna aprilie, poate ceea ce luam suplimentar am fi împărțit în două părți între Nuclearelectrica și o companie din Ucraina și atunci avea să fie o diversitate între Ucraina, Republica Moldova și România, pentru ca să diversificăm în toate cele trei părți energia electrică. Oricum, prețul oferit de Ucraina la ora actuală este între 90 și 100 de dolari pentru un megawatt, iar prețul pe care îl avem noi de la MGRES este sub acest preț, este prețul de 66 dolari/MWh, un preț mai jos decât ceea ce ne poate oferi Ucraina la ora actuală.

Ucraina astăzi nu poate să ne ofere un preț mai jos decât 66 de dolari

Vocea Basarabiei: Republica Moldova este asigurată cu energie electrică pe care o furnizează în proporție de 90 la sută Centrala de la Cuciurgan, tocmai s-a semnat acest contract pe o perioadă de 6 luni de zile?

Victor Bînzari: Da. Oricum, dacă ne uităm din punctul de vedere al prețului pentru consumatorul final, Ucraina astăzi nu poate să ne ofere un preț mai jos decât 66 de dolari. Ceea ce pot oferi ei la un preț jos e de 70 de dolari, dar reieșind din faptul că sunt și alte taxe, cum ar fi taxa de transport și taxa de dispecerat care se achită în conformitate cu regulile ucrainene și constituie 13 sau 15 dolari pe megawatt, 70 de dolari plus 15 ar ieși 85 de dolari și în comparație cu 66 e clar că prețul oferit de MGRES este cu mult mai jos.

Vocea Basarabiei: Dar pare ciudat, adică să ți se ofere și să refuzi?

Victor Bînzari: Noi nu refuzăm energia lor, noi vom încerca să procurăm de la ei acea energie care nu ne ajunge ca să acoperim orele de vârf, dacă prețul propus de ei va fi mai jos decât prețul de la bursa OPCOM. Deci vom rămâne în relații bune cu partenerii din Ucraina cu care, după cum cunoașteți, am avut contracte anul trecut și s-au comportat destul de profesional în relațiile cu contractele care au fost semnate.

Vocea Basarabiei: Admiteți că dacă se vor importa și în continuare volume suficiente de gaz și vor fi livrate în continuare de la Gazprom regiunii transnistrene atunci ar putea să mai coboare prețul cei de peste Nistru?

Victor Bînzari: Nu vă pot spune, sunt situații mai complexe și nu știu cum se va comporta piața. Prețul acum la energie poate fi jos, deoarece este suficientă apă datorită timpului de afară, este o vreme ploioasă și, totodată, fiind primăvară, s-a topit zăpada din munții ucraineni există suficientă apă și atunci compania Ukrhydroenergo, compania statului ucrainean care produce energie electrică pe bază de apă, va avea un surplus semnificativ de energie electrică. Dar acest lucru se finalizează undeva în luna mai și atunci în iunie când vine arșița, când vine căldura, adică vine timpul când nu mai cad atâtea precipitații deja există o problemă și din cauza acestui lucru prețul poate să crească în Ucraina. Deci, ei nu au o stabilitate pe o perioadă îndelungată, au un preț foarte convenabil acum.

Vocea Basarabiei: Iar consumatorii din Republica Moldova vor tarife mai mici?

Victor Bînzari: Mai jos de 66 dolari deocamdată nu oferă nimeni și dacă punem cifrele cap la cap…

Vocea Basarabiei: Cel puțin jumătate de an înainte, prețul rămâne acesta?

Victor Bînzari: Da. Și prețul de 66 dolari este unul foarte jos în comparație cu prețul mediu care există în regiune.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.