Autoritățile de la Chișinău nu ar fi trebuit să accepte majorarea prețului curentului electric livrat malului drept de Centrala de la Cuciurgan pentru că această majorare nu este justificată, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat. Potrivit lui, Chișinăul a cedat în privința prețului de 73 de dolari per MW, deși putea cu ușurință să insiste pe costul anterior al curentului, cu 11 dolari mai mic.
„Chișinăul putea să mai aștepte, să mai reziste, să cumpere energie și gaze din alte surse, dar la transnistrieni e mare problemă pentru că ei rămân fără buget și la sfârșitul lunii ar fi intrat în faliment. Și atunci, dacă noi nu ne grăbim, dar lor le arde, cu ce ocazie acceptăm condițiile lor. Nu am răspuns la această întrebare și consider că este o cedare nejustificată”, susține expertul.
„Da, noi primim energie mai ieftină făță de cea importată din România, dar energia asta ieftină vine la pachet cu faptul că noi continuăm să finanțăm separatismul la noi în țară prin procurarea energiei și transferarea banilor către MGRES care mai apoi ajung în bugetul separatist. Trebuie să rupem acest lanț vicios și pentru asta Guvernul trebuie să elaboreze un plan de reintegrare a țării”, afirmă expertul.
Sergiu Tofilat consideră că autoritățile de la Chișinău au cedat în privința prețului mai mare la energia electrică pentru că nu și-ar fi putut asuma consecințele unei eventuale crize umanitare în stânga Nistrului. „Cred că obiectivul principal acum este să trecem această iarnă cu cheltuieli minime și să pregătim planul de reintegrare a țării. În primavară deja o să putem decide, dacă avem capacitate financiară, resurse umane pentru a începe a administra acel teritoriu, atunci oprim livrarea gazelor pe datorie și începem să rezolvăm conflictul transnsitrean”, precizează Tofilat.
Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că prețul de 73 de dolari per MW a fost agreat în urma unor negocieri complicate, Tiraspolul insistând pe majorare pentru că volumul de gaze livrat de Gazprom nu acoperă necesitățile regiunii. „Argumentul lor este că nu va putea funcționa industria la 100% respectiv trebuie să aibă de unde recupera măcar un pic, acele venituri din care să plătească pensii, salarii pe care le au oamenii în partea stângă a Nistrului”, a declarat vicepremierul.
Andrei Spînu a precizat că centrala transnsitreană urmează să livreze 100% din necesarul de energie electrică malului drept, timp de patru luni, până în martie: „De ce nu se semnează un contract mai lung? Din simplul motiv că nu știm care va fi decizia Gazprom-ului în ianuarie sau februarie ținând cont că permanent aflăm despre decizia Gazprom-ului în ultima zi”, a explicat Spînu.
Potrivit acordului semnat de Energocom și Centrala de la Cuciurgan, întregul volum de gaze furnizat R. Moldova de către Gazprom de 5,7 milioane de metri cubi pe zi va fi direcționat malului stâng care va produce energie electrică ieftină pentru malul drept. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, Moldovagaz a informat Gazprom despre faptul că volumele de gaze sunt direcționate către malul stâng, începând cu 4 decembrie. „Din acest moment, dacă malul stâng nu va avea gaz, va fi exclusiv decizia unilaterală a Gazprom”, a spus vicepremierul precizând că responsabilitatea pentru a achita gazele revine exclusiv malului stâng, care a acumulat până acum datorii de peste opt miliarde de dolari.