VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Rodica Gangura: Citind, dezvolți creierul și poți gândi altfel

Rodica Gangura, bibliotecar principal, grad superior, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, a vorbit sâmbătă, 11 februarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei despre necesitatea Zilei Naționale a Lecturii, care va fi marcată la 14 februarie. Bibliotecara a afirmat că lectura pentru tânăra generație din Republica Moldova este o problemă.

„Știm cu toții că în jur de un milion de cetățeni sunt plecați peste hotare, copii au rămas acasă, dar noi mai știm că gustul pentru lectură la copii se cultivă în copilărie și anume în familie. Dacă nu se vede acest lucru în familie copii când ajung tineri sunt mai atrași de tehnologiile informaționale, pierd timpul pe internet, pe rețelele sociale și nici de cum pentru a citi ceva sau a ține o carte în mână. Nu pot să spun că tehnologiile moderne sunt ceva rău, dimpotrivă ne ajută, ne simplifică multe lucruri, dar din cauza lor tinerii nu au acel timp pentru lectură încă din familie, nu au avut pe cineva care să se preocupe de aceasta. Lucrul acesta este scăpat de sub control și tinerii sunt ademeniți de tehnologiile informațiile”, a spus bibliotecara.

Rodica Gangura a mai menționat că lectura ar trebuie să fie sărbătorită în fiecare zi. Cel puțin 20 de minute ar trebuie să se acorde cititului câtorva pagini dintr-o carte. „Într-o țară în care 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul bibliotecilor devine esențial în a cultiva dragostea pentru lectură. Faptul că se citește tot mai puțin această zi este necesară. Lectura poate fi îmbinată cu restul activităților zilnice. Lecturând cât de puțin, 15-30 de minute pe zi, este benefic pentru a avea o bună educație. Citind dezvolți creierul și poți gândi altfel”, a conchis bibliotecara.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.