VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Natalia Gavrilița: R. Moldova este independentă și decide de sine stătător unde stochează gazele procurate

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a oferit un interviu în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei în cadrul căruia a vorbit despre obiectivele de care s-au ghidat autoritățile de la Chișinău cu privire la semnarea contractului cu MGRES, depășirea crizei energetice și compensațiile oferite populației în sezonul rece.

Vocea Basarabiei: Dna premier, s-a găsit corect acest deznodământ pentru a fi asigurat malul drept cu energie electrică după semnarea acestui contract dintre Energocom și MGRES?

Natalia Gavrilița: Sunt câteva obiective care ne ghidează. În primul rând, să ne asigurăm că oamenii noștri au căldură și lumină pe timp de iarnă, în al doilea rând, să ne asigurăm că acestea sunt furnizate la un preț cât mai rezonabil, pentru că avem mai multe crize suprapuse, inclusiv creșterea prețurilor și familiile nu-și pot permite achitarea acestor facturi ridicate. Din păcate, noi nu suntem producători de energie și suntem foarte dependenți de importurile și prețurile la care importăm. În al treilea rând, ne ghidăm de obiectivele de securitate, securitate energetică, dar și securitate în sens mai larg. Și dacă ne gândim la toate aceste obiective, atunci semnarea contractului cu MGRES, de fapt, ne-a ajutat și să obținem un preț mai bun, și să ne asigurăm că atunci când sunt aceste bombardamente asupra infrastructurii critice din Ucraina avem posibilitatea fie să le evităm, fie să recuperăm frecvența și energia în sistem mult mai repede, pentru că, de fapt, este o producere pe teritoriul nostru, chiar dacă este necontrolat. În același timp, ne dăm foarte bine seama că trebuie să facem toate analizele corect, să avem fundamentare economică și să comunicăm cu oamenii despre importanța acestei decizii. Ați văzut, ea a fost consultată cu partenerii noștri, deci este vorba despre o decizie într-un context mai larg și ea a fost analizată și consultată înainte de a fi luată.

Vocea Basarabiei: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat nemulțumit că Republica Moldova stochează volume de gaz pe teritoriul Ucrainei. Ce-i răspundeți?

Natalia Gavrilița: Republica Moldova este o țară suverană și gazul pe care îl procură și pentru care plătește poate să-l stocheze acolo unde decide. Noi nu avem stocuri de gaze naturale în Republica Moldova, stocăm o anumită cantitate de gaze naturale în România, însă acolo stocurile sunt destul de pline, și stocăm anumite cantități în Ucraina, pentru că există capacități de stocare și pentru că aceste stocuri sunt sigure. De aceea, gazul pe care noi îl procurăm și îl plătim suntem liberi să-l stocăm acolo unde decidem.

Vocea Basarabiei: Acum este certitudine că pe parcursul a 4 luni, cel puțin atât cât durează sezonul rece, Republica Moldova, cetățenii vor fi asigurați cu energie electrică și gaz?

Natalia Gavrilița: Noi trăim într-o perioadă de mare incertitudine, noi am făcut tot posibilul ca să ne pregătim de această iarnă. În același timp, întotdeauna există riscul unor decizii ale Gazprom-ului, de exemplu, pentru că la moment noi primim o cantitate mai mică decât cantitățile prevăzute de contract, este vorba despre mai puțin de 50%, dar nu excludem posibilitatea ca să fie luate decizii motivate politic, care să creeze și mai mari riscuri. Noi am vorbit despre acest lucru în public, suntem într-un război hibrid și de aceea trebuie să fim pregătiți de orice scenariu și să facem tot posibilul ca oamenii noștri să aibă căldură și lumină la prețuri rezonabile în această iarnă.

Vocea Basarabiei: Inclusiv oferirea acestor compensații care vin în sprijinul cetățenilor.

Natalia Gavrilița: Securitatea energetică este nu doar despre disponibilitatea energiei electrice, a gazelor naturale și a energiei termice, este vorba și despre capacitatea familiilor de a-și permite achitarea acestor facturi. Chiar și înainte de această criză energetică mondială, facturile pentru cetățenii noștri erau destul de mari și acum, ați văzut, 90% din familiile care s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md au nimerit în categoria foarte vulnerabilă, adică cu vulnerabilitate ridicată. Noi am mobilizat resurse, am dublat fondul de compensații și acum este la 5 miliarde de lei și compensăm o mare parte din creșterea prețurilor. În același timp, prețurile oricum au crescut, de aceea noi toți trebuie să facem eforturi să economisim, să îmbunătățim eficiența noastră energetică, ne-am învățat lecția, cred eu, și să ne concentrăm pe energia viitorului. Ați văzut că nu doar stingem focuri, dar avem și o strategie pe termen mediu și lung pentru a investi în regenerabile, a fost pornit concursul pentru studierea posibilității construcției unei noi centrale pe malul drept, lucrăm cu partenerii noștri să găsim și alte proiecte inovative, care vor asigura independența și securitatea noastră energetică pe termen mediu și lung. Ne pare rău că nu pot fi făcute schimbările într-un an, dar asigur toți cetățenii că vom munci ca copiii noștri să nu se pomenească în situația noastră și să nu plătească pentru decizii care nu au fost luate în deceniile precedente.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.