Anual, în a doua sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua mondială a primului ajutor, o zi iniţiată de către Federaţia Internaţională a Societăților de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în anul 2000. Despre importanța acordării primului ajutor a vorbit sâmbătă, 9 septembrie, la Pulsul Basarabiei, Loredana Burda, voluntară în cadrul filialei din Chișinău a Organizației Crucea Roșie din Moldova.
„Fiecare minut contează într-o situație de criză și indiferent unde ne-am afla în lume, ajutorul medical nu poate să ajungă întotdeauna imediat, astfel, luând situația în mâinile noastre putem salva nenumărate vieți. În foarte multe cazuri primul ajutor poate fi administrat chiar de simpli trecători, care sunt martori unor situații în care se cere implicare imediată. Dacă sunt instruiți, pot chiar acorda ajutor medical de bază și pot salva vieți prin tratarea corespunzătoare a leziunilor minore până vine ambulanța”, a declarat voluntara.
Ziua mondială a primului ajutor a fost instituită de către Federaţia Internaţională a Societăților de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată anual, în a doua sâmbătă a lunii septembrie. Pentru a marca această zi, sunt organizate tradițional acţiuni de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză. În fiecare an, peste 100 de societăţi naţionale de Cruce Roşie/Semilună Roşie organizează evenimente, competiţii şi ceremonii pentru a conştientiza, în rândul opiniei publice, importanţa acordării primului ajutor. FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.