VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Lilia Rusu: Pierderile statului cauzate de bolile legate de fumat depășesc cu mult veniturile obținute din comercializarea produselor din tutun și al produselor conexe

„Costurile economice ale productivității pierdute din cauza îmbolnăvirilor la o vârstă aptă de muncă, din cauza deceselor premature, al spitalizării și al tratamentului ambulatoriu al bolilor legate de fumat sunt estimate pentru țara noastră la peste 3,4 miliarde de lei anual și depășesc cu mult veniturile statului obținute din comercializarea produselor din tutun și al produselor conexe. Dar, până la pierderile economice, care sunt majore, cele mai grave sunt pierderile umane”, a declarat duminică, 4 iunie, Lilia Rusu, psiholog în cadrul direcției Prevenirea și controlul bolilor netransmisibile din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.

Potrivit psihologului, peste șase mii de persoane mor anual din cauza consecințelor fumatului și al expunerii la fumul de tutun. Toate formele de utilizare a tutunului sunt dăunătoare, punând în pericol sănătatea întregii comunități, aducând grave prejudicii atât fumătorilor cât și nefumătorilor. În special populația cu vârsta de până la 18 ani, din păcate, este ținta dezinformării din partea industriei tutunului.

Fumătorii mor în medie cu 15 ani mai devreme decât nefumătorii, iar fiecare al doilea fumător moare de o boală prvocată  de acest viciu.

„Fiecare organ este afectat direct sau indirect de acest viciu. Resursele de tutun epuizează planeta de resursele de apă, combustibili fosili și metal. Tutunul risipește resursele prețioase de care depinde existența noastră”, a mai declarat Lilia Rusu.

Psihologul a mai afirmat că începând cu 2016 în Republica Moldova au apărut și se consumă produse noi pentru fumat din tutun  încălzit, cu ardere electrică, cum ar fi dispozitivele IQOS, și produsele conexe, cum ar fi țigările electronice cu și fără conținut de nicotină.

Deoarece produsele sunt relativ noi, nu există încă studii pe termen lung care să analizeze impactul acestora asupra sănătății. Siguranța lor pe termen lungă încă nu este cunoscută, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri în acest sens, ne putem aștepta la agravarea situației.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.