Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul Partidului Socialiștilor, Grigorii Uzun vor lupta în turul doi, pe 14 mai, al alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Datele preliminare arată că pentru candidata Partidului „Șor” au votat 26,41% de alegători, iar pentru candidatul susținut de socialiști și-au dat votul 26,43% de alegători. Conform articolului 14 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, Guvernatorul (bașcanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei.
Romeo Cemîrtan, jurnalistul Vocii Basarabiei care a discutat cu politicieni și alegatori din regiune spune că rezultatele primului tur nu sunt surprinzătoare.
Vocea Basarabiei: Despre ce vorbesc rezultatele acestui prim tur de scrutin din UTA Gagauz-Yeri?
Romeo Cemîrtan: Vorbesc despre faptul că tot ce se întâmplă acolo în plan politic este legat de geopolitică și nimic nu este surprinzător, aceste rezultate erau de așteptat, adică în turul doi să iasă Uzun și cu Guțul. Sunt oameni care promovează politica Rusiei și chiar este interesant că între ei e o diferență de doar 13 voturi.
Vocea Basarabiei: Mulți spun că e surprinzător faptul că Guțul a ieșit pe primul loc.
Romeo Cemîrtan: N-aș spune că este ceva ieșit din comun, dacă luăm în considerare că nu Guțul a dus această campanie electorală, ci Șor.
Vocea Basarabiei: Mulți vorbesc despre coruperea alegătorilor, dar nimeni din cei 6 candidați rămași nu a sesizat că ar fi fost atestate aceste nereguli de a fi corupți alegătorii.
Romeo Cemîrtan: Da, în timpul sondajelor, vox-urilor pe care le-am făcut prin sate, multă lume a spus că a auzit despre asta, dar au negat că au participat personal la așa ceva.
Vocea Basarabiei: Dar de ce se spune că ar fi câștigat Moscova acolo?
Romeo Cemîrtan: Putem spune că majoritatea candidaților, să spunem jumătate din ei au fost destul de agresivi, antieuropeni, iar cealaltă jumătate au fost mai toleranți cu ideea europeană. Putem constata că atât Partidul Socialiștilor, cât și Partidul „Șor” sunt cele care promovează interesele Moscovei în Republica Moldova, sunt cele care sunt antieuropene și încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova.
Vocea Basarabiei: Dar care ar fi alternativele politice pentru această regiune?
Romeo Cemîrtan: În mod natural, se așteaptă ca în Găgăuzia să se nască o mișcare proeuropeană, oamenii să înțeleagă diferența dintre mentalitatea europeană și cea din Orient, însă pentru aceasta trebuie să treacă mulți ani.
Până acum, găgăuzii au avut mai mult afaceri cu Rusia, majoritatea găgăuzilor au rude în Rusia, au lucrat acolo și ei înșiși recunosc că au mentalitatea mult mai apropiată acestei regiuni, acestei țări. Însă urmare a situației economice care devine tot mai gravă în Rusia, găgăuzii sunt nevoiți să se angajeze temporar la lucru în Occident și de acum încolo trebuie să treacă mai mulți ani ca ei să vadă această deosebire și să înceapă să judece și să aibă o viziune critică asupra vectorului de dezvoltare atât a regiunii, cât și a Republicii Moldova. Eu totuși pledez pentru influența Chișinăului și a moldovenilor în această regiune ca să-i ajutăm să vadă, să facă comparație, nu să decidă spre care parte să meargă, dar să facă această comparație, ca să vadă aceste diferențe și poate astfel să fie scoși de sub influența acestei propagande rusești.
Vocea Basarabiei: Dar cine pe cine va susține în turul doi din cei 6 candidați?
Romeo Cemîrtan: Eu presupun că Uzun va fi susținut de majoritatea candidaților, de exemplu de Petrov, pentru că și acesta a fost susținut tot de socialiști, iar acei candidați care au fost mai toleranți față de vectorul proeuropean nu vor ieși cu un apel de a-l susține pe un candidat sau altul, pentru că totuși nu vor să se implice în acest câștig.
Vocea Basarabiei: Dar între timp a fost reținută Marina Tauber, cea care a fost văzută în UTA Gagauz-Yeri în ziua alegerilor. Acest lucru poate în ce fel să influențeze participarea alegătorului care e de partea acestui partid votul de la turul doi?
Romeo Cemîrtan: Presupun că asta s-a făcut intenționat, pentru a face un PR, de a arăta că acest partid este persecutat din considerente politice și de a folosi asta în campania electorală din Găgăuzia mai departe ca un argument că ei cu adevărat se luptă cu Chișinăul și sunt capabili să se opună acestui vector european.
Vocea Basarabiei: Și atunci, credibilitatea justiției acolo în regiune care e?
Romeo Cemîrtan: Dacă să luăm aceste rezultate și să vedem cine i-a susținut pe acești doi candidați, adică pe Uzun și pe Guțul, îl vedem, pe de o parte pe Dodon, care are acum un proces în desfășurare și îl vedem pe Șor, care este judecat definitiv.
Vocea Basarabiei: Îi va fi greu Chișinăului să coopereze cu noul bașcan din UTA Gagauz-Yeri?
Romeo Cemîrtan: Ca de obicei, o să fie complicat, o să fie purtate cred că multe dialoguri pentru a găsi compromis, dar eu cred că Chișinăul nu se complică din considerentul că acest vector geopolitic din Găgăuzia depinde de reușita Rusiei în Ucraina.