VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Iurie Ciocan: În turul doi vom avea ales un bașcan care tinde spre apropierea cât mai largă de Federația Rusă

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun s-au situat pe primele la scrutinul pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, pe 30 aprilie, și se vor duela în turul doi, pe 14 mai. Rapoartele financiare analizate de Mold-Street arată că Guţul a cheltuit în patru săptămâni de campanie circa 1,8 milioane lei, mai mult cu aproximativ 230.000 lei, decât ceilalţi şapte contracandidaţi luaţi împreună. Bugetul electoral al candidatei Partidului Şor a fost de șapte ori mai mare decât cel al liderului primului tur, Grigorii Uzun, de două ori mai mare decât a cheltuit Victor Petrov – care s-a clasat pe locul trei şi de 10 ori mai mare decât bugetul lui Dmitrii Croitor. Despre coruperea alegătorilor și oganizarea alegerilor din Găgăuzia Valentin Ursu a discutat cu Iurie Ciocan, fost președinte CEC.

Iurie Ciocan: În conformitate cu Legea privind statutul special al Găgăuziei, cu forțe proprii, locale în Găgăuzia se organizează două tipuri de scrutin – alegerile pentru funcția de bașcan și alegerile în Adunarea Populară, dar asta nu înseamnă că aceste alegeri nu se organizează ținând cont de legislația Republicii Moldova. Sigur că autoritățile centrale au toate pârghiile necesare pentru a veghea respectarea legii, a Codului electoral al Republicii Moldova, care se aplică în întregime pe teritoriul Găgăuziei. Din păcate, noi avem o situație în care s-a ajuns până la faza în care pe teritoriul unei autonomii avem Comisie Electorală Centrală a Găgăuziei și, ceea ce îmi pare și mai grav, Codului electoral al Găgăuziei. De exemplu, aici fără modestie aș menționa că atât timp cât am fost în postură la Comisia Electorală Centrală, am inițiat procesul de judecată și ne-am judecat în vederea anulării acestor prevederi în așa mod ca alegerile în Găgăuzia, chiar și cele prevăzute de Legea privind statutul special de autonomie, să fie organizate de instituțiile formate de către Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, deci de instituțiile centrale. Astăzi, sigur că pârghiile oricum sunt, legea, Codul electoral, aplicarea generală, este nevoie de voință și dacă se încalcă legea, să intervină și să atragă la respect răufăcătorii.

Cu toții am văzut și interferența unor persoane, cetățeni străini în această campanie electorală, toți am așteptat o reacție din partea organului electoral responsabil, din păcate, ea nu a urmat.

Vocea Basarabiei: După primul tur de scrutin pentru alegerile din UTA Gagauz-Yeri s-a vorbit mult și se vorbește despre coruperea alegătorilor. Pe de o parte, se vorbește mult, iar pe de altă parte, cum se probează acest lucru?

Iurie Ciocan: Eu nu sunt adeptul justiției făcute la televizor ori justiției făcute în cadrul mitingurilor politice, justiția se face în procuratură și în instanțele de judecată, trebuie să urmărim câte cereri au fost depuse și dacă ele au fost suficient de probate, atât contestații la organul electoral responsabil, cât și în instanțele de judecată. Și din câte cunosc eu, la momentul de față asemenea cereri nu există, deși cu toții am văzut și interferența unor persoane, cetățeni străini în această campanie electorală, toți am așteptat o reacție din partea organului electoral responsabil, din păcate, ea nu a urmat. Să știți că recentele modificări aduse la legislația electorală, din punctul meu de vedere, au înrăutățit starea lucrurilor.

Vocea Basarabiei: În ce context?

Iurie Ciocan: Pentru că noi am avut și avem în Codul electoral un articol care în redacția anterioară interzicea participarea ori atragerea în campania electorală a unor personalități din afara țării, și nu doar, inclusiv culte religioase, inclusiv combinații de simboluri, culori care pot fi asimilate unui alt stat ori unei organizații internaționale sau grupări, după recentele modificări la legislația electorală s-a pus un „da” și s-a menționat că nu se poate, dar se permite, dacă nu atentează la securitatea statului, nu cheamă la separatism, nu cheamă la destabilizări ș.a.m.d. și vedem că apar persoane cunoscute în Republica Moldova, cu o anumită autoritate în anumite pături sociale, mă refer aici chiar și la artiști cunoscuți în spațiul vorbitor de limba rusă care au îndemnat deschis să se susțină un anumit candidat. 

Și noi vedem că în UTA Găgăuzia nu am avut nici un candidat cu viziuni proeuropene, în turul doi este cert că vom avea ales un bașcan în unitatea administrativ-teritorială care tinde spre apropierea cât mai largă de Federația Rusă, care-l chemă în vizită pe liderul Putin al Federației Ruse…

Vocea Basarabiei: Și Kirkorov, și Baskov, și alți artiști din Federația Rusă care au venit cu îndemnul ca alegătorii să voteze pentru candidatul Partidului „Șor”, ei nu au încălcat legislația?

Iurie Ciocan: Așa cum am citit eu Codul electoral, eu nu am auzit în chemările lor, pentru că am văzut chemările lor, nu știu poate au existat și altele făcute publice, dar în chemările lor de a susține un anumit candidat, eu nu am auzit chemări la separatism, eu nu am auzit chemări la destabilizări ori la declanșarea unor războaie, ori la acte teroriste și tot restul ce este scris în legislație. Deci, haideți să vedem cum încadrăm aceste prevederi legale. Calitatea actului justiției, din păcate, vedem că este destul de proastă. În momentul în care fiind legiuitor încerci să-ți creezi anumite portițe pentru tine trebuie să fii conștient că aceste portițe vor fi utilizate și de oponenții politici, în cazul de față, oponenții nu doar ai PAS-ului, dar oponenții politici ai vectorului nostru proeuropean și ai ideii noastre naționale de integrare europeană. Și noi vedem că în UTA Găgăuzia nu am avut nici un candidat cu viziuni proeuropene, în turul doi este cert că vom avea ales un bașcan în unitatea administrativ-teritorială care tinde spre apropierea cât mai largă de Federația Rusă, care-l chemă în vizită pe liderul Putin al Federației Ruse, care vedem că și Igor Dodon vorbește că „mai așteptați un pic, că ai noștri sunt aproape” și noi trebuie să-i întrebăm clar: cine sunt acei „ai voștri” care sunt aproape și unde sunt aproape, și cu ce scopuri se apropie? Și lucrurile acestea, din păcate, au rămas în afara atenției organelor de protejare a ordinii constituționale și menținerea statului de drept. În cazul dat, eu cred că ar fi trebuit să fie o reacție mult mai dură și mult mai promptă de atragere la răspundere și cel puțin să dea explicații liderii politici de ce fac asemenea declarații.

Vocea Basarabiei: Am mai surprins un lucru, că dacă la alegerile precedente în UTA Gagauz Yeri pe lista alegătorilor figurau 140 de mii de cetățeni, la aceste alegeri au fost doar 92 de mii. Unde au dispărut acele 40 și ceva de mii de alegători?

Iurie Ciocan: Cu certitudine, listele de alegători sunt compilate în baza datelor din Registrul de Stat al populației, deci aceste date probabil sunt conforme Registrului de Stat al populației.

Vocea Basarabiei: Și în 4 ani un număr atât de mare de alegători nu mai sunt în regiune?

Iurie Ciocan: Nu am accesul deplin la informație ca să vă pot răspunde în cunoștință de cauză. Sigur că este o problemă care trebuie elucidată și la care trebuie căutate răspunsuri, sigur că da.

Vocea Basarabiei: Câteva mii de alegători au votat pe liste suplimentare. Cum se întâmplă acest lucru?

Iurie Ciocan: Pentru a vota pe liste suplimentare, fiecare caz trebuie documentat aparte, pentru că, teoretic, în baza legislației, cetățeanul are dreptul să voteze pe listă suplimentară în câteva cazuri: când nu se regăsește în lista de bază, și aici apare o problemă, ori când și-a luat certificat cu drept de vot și a schimbat dreptul de vot. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste cazuri care au avut loc sunt în conformitate cu legea ori asta trebuie să cunoască bine organul electoral, au fost sau nu, dar sigur că toate aceste semne de întrebare trebuie examinate.

Pentru noi ca un stat candidat la aderarea europeană, noi am ajuns la faza în care într-un caz ori în altul avem un candidat ori un bașcan ales ostil viziunilor de integrare europeană.

Vocea Basarabiei: Și dacă peste două săptămâni continuă această campanie de corupere a alegătorilor, cine și ce trebuie să știe despre cum să sensibilizeze autoritățile care sunt în drept să fie sesizate?

Iurie Ciocan: În primul rând, concurenții electorali sunt în drept să depună sesizări. Sigur că observatorii la fel sunt în drept să depună aceste sesizări, să atragă atenția și organelor de menținere a ordinii publice asupra acestor cazuri, dar jocul politic deja a fost făcut. Deci pentru noi ca un stat candidat la aderarea europeană, noi am ajuns la faza în care într-un caz ori în altul avem un candidat ori un bașcan ales ostil viziunilor de integrare europeană. Și aici noi avem o problemă majoră. Sigur că acțiunile de corupere a alegătorilor, ori interferențele externe în campania electorală trebuie curmate în cel mai dur mod prevăzut de lege.

Vocea Basarabiei: Acum vă întreb ca și politician, cum credeți că se va dezvolta dialogul dintre autoritățile Republicii Moldova și cele locale din regiune?

Iurie Ciocan: Cert este că Guvernul, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de o maximă abilitate de comunicare, nu așa cum a fost anterior, pentru că, iarăși, cunoaștem bine, în doi ani de mandat dna președintă Maia Sandu a fost doar o singură dată…  

Vocea Basarabiei: De două ori…

Iurie Ciocan: Accept, dar și cunosc o singură dată, chiar și de două ori este prea puțin. Cunoșteam anterior un grup de lucru între Adunarea Populară din Găgăuzia și Parlamentul Republicii Moldova care urma să aibă colaborările respective la nivel politic. Toate aceste colaborări trebuie intensificate, comunicarea și dialogul trebuie intensificate din partea Republicii Moldova. Știm că ajutor și asistență din partea Uniunii Europene se alocă în UTA Găgăuzia destul de mult, în proporții cam egale ca și în toată Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Per capita acolo e mai multă asistență oferită de UE pentru cetățeni decât în restul Republicii Moldova.

Iurie Ciocan: Probabil ar avea o logică, dacă ar exista o politică coerentă a statului, pentru că este corect să investești acolo unde au mai mare nevoie, dar noi vedem că aceste nevoi, în primul rând, nu au fost identificate și s-a investit astăzi în detrimentul vectorului proeuropean și vedem că noi nu am căpătat efectul scontat. 

Relația între Chișinău și Comrat nu poate să fie ostilă atât timp cât există legislație

Vocea Basarabiei: Dar dacă va fi o relație ostilă între Chișinău și Comrat?

Iurie Ciocan: Relația nu poate să fie ostilă atât timp cât există legislație. Și Comratul, și Chișinăul sunt obligate să respecte legislația Republicii Moldova. La nivel politic, politica externă este atribuția centrală a statului, ea nu face parte din competențele delegate către autonomie, dar să nu uităm că noi am avut referendumuri organizate ilegal, care au fost calificate drept ilegale, dar care au avut loc în această unitate administrativă, care au cerut aderarea la spațiul euroasiatic și stabilirea unor relații cât mai aproape de Federația Rusă în detrimentul relațiilor cu Uniunea Europeană. Asemenea precedente noi am avut și noi nu trebuie să ajungem până la repetarea unor asemenea scenarii. Cred eu că totul e în mâinile autorităților centrale și sigur că și ale celor locale de la Comrat, dar prin metode pașnice, prin metode politice trebuie construită o nouă relație, pe un nou algoritm, așa cum a fost până în prezent, noi vedem că a fost o cale greșită și, astăzi când am ajuns în situația în care am ajuns, noi după acest duș rece ar trebui să învățăm lecția.

Vocea Basarabiei: Dar ați putea anticipa atitudinea Rusiei față de regiunea autonomă Gagauz-Yeri?

Iurie Ciocan: Sigur că am avut precedente pe acest caz când, de exemplu, preferințe la exporturi în Federația Rusă se ofereau agenților economici din regiune. Aici iarăși trebuie să intervină statul care să aibă abilitatea să anihileze asemenea tendințe de destabilizare venite din partea unui stat străin, pentru că aceasta-i o tendință de destabilizare clară, când se creează contraste, că am văzut în campania electorală mai mulți candidați promiteau că ei vor aduce și gaz ieftin din Federația Rusă, și investiții directe din Federația Rusă, de parcă ei ar fi de capul lor, de sine stătători și ar decide ei politica externă sau politica economică. Nu, există statul Republica Moldova care trebuie să aibă capacitate să-și impună voința și competența exclusivă în domeniul politicii externe.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment, dacă câștigă un candidat prorus, asta înseamnă că influența Rusiei se va menține în regiune încă 4 ani?

Asta înseamnă că noi ar trebui să ne întărim capacitățile noastre de promovare a limbii române, de promovare a politicii vectorului proeuropean în UTA Gagauz-Yeri.

Vocea Basarabiei: Cum, cu cine să discuți acolo?

Iurie Ciocan: Cu oamenii. În momentul în care ai un politician care va avea o politică ostilă, ori o politică de conservare a situației actuale, atunci noi ca și autorități centrale, ca și Republica Moldova noi suntem în drept să mergem să comunicăm direct cu oamenii, să oferim asistență directă oamenilor, să mergem până la acei părinți cu copii care își doresc să învețe limba română, să le oferim această posibilitate, să le oferim posibilitate să meargă la studii în România, să aibă burse și pentru Uniunea Europeană, și pentru România, să înțeleagă că astăzi au un drum mai bun, ori un iluminat stradal mai bun, ori o școală reparată anume grație fondurilor venite din Uniunea Europeană. Lucrurile acestea nu s-au valorizat, lucrurile acestea trebuie explicate, trebuie aduse la cunoștință, cu acțiuni politice noi trebuie să continuăm această activitate. Este o luptă, este o luptă politică, nu o luptă corp la corp, dar este o luptă politică, cu argumente, cu puterea cuvântului, cu puterea faptei noi trebuie să luptăm pentru acești oameni, pentru că decizia până la urmă o iau politicienii, oamenii sunt în mare parte manipulați.

Vocea Basarabiei: Dar de mai mulți ani li se spune cetățenilor că e bine să fie votați politicieni onești, integri, care ar vrea la modul cel mai serios să dezvolte o economie prosperă care să aducă bunăstare cetățenilor, iar cetățenii mai trăiesc cu ideea că „a furat el, dar ne dă și nouă”?

Iurie Ciocan: Am auzit și eu această retorică, puterea noastră de a comunica cu cetățenii este în mâinile noastre, deci nu sunt oponenții noștri politici atât de tari, cât noi avem o politică mai slabă decât a lor și argumentele noastre la momentul actual, trebuie să recunoaștem, au fost mai slabe. Atâta timp cât noi vedem că oamenii, inclusiv prin sondaje, dau vot de încredere și Partidului „Șor”, și Partidului Socialiștilor, care au politica pe care o au, înseamnă că cei care pledăm pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru un viitor european în Republica Moldova nu suntem suficient de convingători, din păcate.

Vocea Basarabiei: Și sursele de informație contează mult?

Iurie Ciocan: Evident. Eu de fiecare dată oriunde vorbesc atât în Republica Moldova, cât și în România menționez că noi suntem acoperiți total încă de mediul informațional care vine din Federația Rusă și de limba rusă, inclusiv pe partea emisiunilor de divertisment, inclusiv pe componente informaționale ori emisiuni pe care la prima vedere nu le poți cataloga drept emisiuni social-politice sau emisiuni de propagandă, dar care la fel subtil ne induc un anumit mod de gândire și anumite valori.

Vocea Basarabiei: Bine, dar România a investit bani în UTA Gagauz-Yeri și, până la urmă, cetățeanul de acolo vorbește tot despre jandarmul român, dar nu despre renovarea grădiniței sau a școlii?

Iurie Ciocan: Strategia de comunicare probabil a fost greșită și lucrul acesta noi trebuie să-l conștientizăm acum și nu trebuie să ne abținem în continuare de a susține oamenii din Găgăuzia, ar fi cea mai mare greșeală. Trebuie să continuăm să susținem oamenii din Găgăuzia, dar trebuie să comunicăm eficient ca oamenii din acea autonomie în particular, dar de fapt din Republica Moldova să înțeleagă de unde vin aceste fonduri, cine a oferit aceste fonduri, cu care scopuri și care sunt beneficiile acestor fonduri. Sigur că astăzi noi suntem beneficiari de susținere necondiționată, deci nimeni nu spune că, „uite, dacă nu faceți asta ori dacă nu introduceți obligatoriu limba română să fie în programele de studii, care este, dar vedem că nu sunt profesori, nu veți primi ajutor”. Ajutorul este oferit, școlile sunt reparate, drumurile sunt reparate, toate facilitățile ca și în Republica Moldova sunt duse, dar noi trebuie să ne întărim pe partea de comunicare, pe partea politică.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.