Irina Bejan, coordonatoare locală în regiunea sud, trainer la TEKEDU, diretoare executivă la Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară, membra Consiliului raional pentru participare Cahul, a vorbit sâmbătă, 22 aprilie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre importanța implicării, despre activitatea sa de organizator comunitar și de activist civic.
„Eu când m-am lansat în domeniul asociativ m-am lansat cu o frază pe care am citit- într-o carte – dacă nu noi atunci cine. E mai ușor să arăți cu degetul și să ceri de la cineva, dar e mult mai greu să ceri de la tine. Și dacă începi de la tine, începi tu să faci primul pas, să fii deschis spre schimbări, să te implici, atunci vezi câți oameni de treabă găsești în jurul tău. Dar trebuie să pornească de la tine. Trebuie să încerci să te implici, să găsești oameni, să găsești probleme, soluții inclusiv. Doar să așteptăm că cineva o să ne facă nu vom reuși. Implicare, implicare și din nou implicare”, a spus Irina Bejan.
Fiind întrebată despre rolul pe care îl poate avea un lider la nivel local, Irina Bejan a menționat că liderul comunitar trebuie să fie acel conector între cetățeni și autorittea publică. „Trebuie să fie realizate cât mai multe întâlniri cu cetățenii de rând, ca să fie comunicare. Trebuie să fie realizate, după părerea mea, cât mai multe sondaje, să fie întrebați oamenii direct ce îi doare. Trebuie să fie ascultați oamenii. Oamenii asta și așteaptă. Noi avem autorități publice locale care sunt deschise, dar sunt APL-uri care sunt atât de închise, că ajungi să te întrebi dacă face ceva această autoritate publică locală pentru cetățeni. Când se rezolvă problema unui om, care îl afectează, el vede lucrurile altfel, se consideră important și zice că pe mine m-au auzit. Ulterior, când primăeia va avea nevoie de sprijinul poporului, apelul va fi auzit de către cetățeni, pentru că cetățenii la rândul lor au fost auziți. E o comunicare din ambele direcții”, a menționat lidera comunitară.