VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Ion Leahu: Scenariul destabilizării R. Moldova de mult e pregătit, întrebarea e cine și când îl pune în aplicare

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat astăzi, în cadrul Consiliului Europei că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată un plan de a destabiliza situația din Republica Moldova. La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat informația, precizând că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. Ion Leahu, expert in problema transnistreana explică de ce rușii sunt cointeresați să destabilizeze situația în țara noastră, dar și ce acțiuni concrete ar trebui să întreprindă autoritățile de la Chișinău.

Vocea Basarabiei: Președintele Ucrainei a informat-o pe Maia Sandu despre un plan al rușilor de destabilizare a situației. Dvs. credeți că există acest plan, poate el fi aplicat contra Republicii Moldova de către Kremlin?

Ion Leahu: Acest plan deja este în desfășurare, practic în perioada ultimilor ani acțiunile și-au schimbat intensitatea în interiorul lor, însă în ansamblu, în conformitate cu planul de destabilizare a situației, ele nu s-au oprit nici pe o secundă. Și noi le vedem și le simțim zilnic, pornind de la formarea noilor partide, pornind de la diferite acțiuni de destabilizare a situației, gen deconectarea apei potabile sau stoparea circuitului transportului urban ș.a.m.d. Practic nu este zi să nu ne ciocnim cu o manifestare a acestui plan. Eu nu mai vorbesc despre reacția Tiraspolului la modificările introduse în lege, ceea ce ei numesc „legea separatismului”, mai că nu s-au ridicat să vină la Chișinău și să ceară explicații. Aceasta vorbește despre aceea că gradul de tensiune în regiune deja este ridicat la un așa nivel că, în principiu, în orice clipă poate poate izbucni o acutizare dramatică a situației.

Vocea Basarabiei: Ce comportament ar trebui să aibă autoritățile Republicii Moldova? Iată, cum să reacționeze, în primul rând, la aceste informații, dar, în doilea rând, ce ar trebui să întreprindă concret?

Ion Leahu: Evident că e foarte ușor să dai sfaturi, dar trebuie să ținem cont de situația concretă care este pe interior, eu am în vedere colapsul economic și dependența noastră totală de asistența financiară din exterior, plus exteriorul – războiul și acțiunile la care recurg „prietenii” noștri de la Moscova. Declarația despre care a vorbit o săptămână întreagă Lavrov referitor la aceea că Republica Moldova poate să fie următorul stat pe care au să-l transforme într-o nouă Ucraină…

Vocea Basarabiei: Serghei Lavrov a declarat că Republica Moldova ar fi următoarea țară în care riscă să se repete scenariul din Ucraina.

Ion Leahu: Asta am și avut în vedere. Noi vorbim despre asta permanent și nu ne dăm seama că el descoperit încă un element din acest plan și noi trebuie permanent să fim gata să reacționăm.

Vocea Basarabiei: Cum să reacționeze Chișinăul?

Ion Leahu: Chișinăul nu are variante de ales, nu are de unde alege, principala formă prin care el poate reacționa asta este aprecierea evenimentelor și explicarea acestor evenimente populației, ca populația să nu aștepte când o să iasă un comentator politic și o să-i spună punctul lui de vedere, este nevoie ca reprezentanții guvernării cât mai des să apară, mai ales în situațiile respective și să explice populației ce înseamnă o acțiune sau o declarație, care pot fi consecințele și ce trebuie să facem noi.

SIS-ul poate pentru prima dată în ultimii ani nu numai a vorbit, dar a și acționat.

Vocea Basarabiei: Cel puțin, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii lor ucraineni și în comunicatul de presă se spune că „SIS asigură populația Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”.

Ion Leahu: Să sperăm. SIS-ul poate pentru prima dată în ultimii ani nu numai a vorbit, dar a și acționat. Aprobarea acestor amendamente la legislația Republicii Moldova, pe care le putem numi „legea separatismului” sunt în foarte mare parte opera SIS-ului. SIS-ul a primit, în sfârșit, anumite instrumente suplimentare pentru a acționa. De azi înainte, ei au să poată documenta mai activ acțiunile celor care bulversează situația și fac panică, dar poate chiar și contribuie la aceea ca anumite forțe să fie mai bine privite în societate. Însă dvs. m-ați întrebat – ce să facă guvernarea? Eu nu o dată am răspuns că noi trebuie să apreciem foarte bine pericolul real și, pornind de la asta, să propunem variante. O variantă era aceea care acuma este pe cale realizare, dnei Sandu i s-a promis, posibil, Republica Moldova va fi dotată cu echipamente pentru depistarea obiectelor zburătoare, radare. Nu este exclus că poate să fie și mijloace pentru a le lichida, înseamnă că un pas foarte important și foarte serios este făcut. Să sperăm că o să fie dus până la sfârșit. A doua direcție de lucru este elaborarea unui sistem de informare, în caz că militarii depistează ceva trebuie să avem mijloace pentru a comunica populației, ca să aibă posibilitate și timp pentru a se ascunde. Asta în cazuri catastrofale, dar pentru situații de genul cărora ne sperie unii cu deconectarea apei, tot nu trebuie să așteptăm cineva să facă, reprezentanții guvernului demult trebuiau să vină cu o explicație – ce este această acțiune și cât este ea de periculoasă. Adică, în linii mari, revenim la același cuvânt – comunicarea. Și atunci, dacă o să fie o comunicare eficientă între populație și guvernare, multe probleme au să fie rezolvate.

Vocea Basarabiei: Dar adversarii politici ce pârghii ar avea acum să le aplice în Republica Moldova ca nu cumva, Doamne ferește, să se ajungă la destabilizare?

Ion Leahu: Nici nu știi de unde poți să aștepți pericolul. Mai dăunezi se zvonea că, iaca-iaca, fermierii sunt gata să iasă să blocheze străzile, sunt probleme cu asigurarea pensiilor, oficial deja a fost anunțat că pensiile vor fi indexate nu cu 30%, dar numai cu 14% ș.a.m.d. Adică sunt o multitudine de situații care pot fi folosite pentru a tensiona situația.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.