VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

AUDIO/ Ion Duminica: Lecțiile holocaustului nu au fost învățate

Ion Duminica, cercetător științific, coordonator la Institutul Patrimoniului Cultural, a vorbit sâmbătă, 28  ianuarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre fenomenul holocaust, termenul care reprezintă cel mai mare masacru din istorie.

„Când ne uităm la ororile care se petrec în prezent în Ucraina înțelegem că lecțiile holocaustului nu au fost învățate. Noi nu am învățat să fim toleranți, să respectăm demnitatea umană. Lecțiile holocaustului trebuie să înceapă la școală. De ce apar acum generații de oameni care repetă terorile și atrocitățile holocaustului? Cum să nu se repete dacă holocaustul nu este cunoscut. Necunoașterea provoacă repetarea, anume prin umilința umană”, a declarat Ion Duminica.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești” au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Au fost asasinat nu doar evrei, dar și romi, prizonieri de război, homosexuali⁠, Martori ai lui Iehova, persoane cu dizabilități etc. Uciderile au fost comise în toată Europa ocupată de germani⁠, precum și în Germania Nazistă propriu-zisă și în teritoriile controlate de aliații acesteia. Circa 42500 de centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul comiterii de încălcări flagrante ale drepturilor omului.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.