VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Între încruntarea lui Lavrov și seninătatea lui Borrell

Antiteze de Iulian Ciocan

Multă lume comentează declarațiile recente pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a trimis spre R. Moldova. În fond, era de așteptat să vorbească și Lavrov, după ce subalternii săi, Maria Zaharova și Mihail Galuzin ne-au tot trimis avertismente, ne-au tot povățuit. Preocuparea Rusiei pentru Moldova pare a fi veșnică. Orice ai face, nu mai poți scăpa de ochiul vigilent al Kremlinului. Iar ceea ce a spus Lavrov, că repetăm scenariul ucrainean, că Maia Sandu are cetățenie românească și ne trage spre NATO și că ar putea să facă orice, m-a îngrijorat foarte mult. E vorba, după părerea mea, despre niște amenințări foarte serioase, care nu pot fi trecute cu vederea. Lavrov nu ne va lăsa în pace, asta cred.

Și tot gândindu-mă la încruntarea lui Lavrov, găsesc – Hopa!- și o declarație a șefului diplomației europene, Josep Borrell. Acesta ne spune că nu e nimic serios în vorbele lui Lavrov, că pur și simplu Lavrov se discreditează pe sine însuși. Mărturisesc că am stat o vreme cu privirea pierdută în gol, încercând să pătrund în dedesubturile acestor constatări, dar, în loc să mă liniștesc, am devenit și mai îngrijorat.

Sincer să fiu, mi-e greu să înțeleg seninătatea domnului Borrell care vede ce se întâmplă acum în Ucraina, nu? Da, putem să admitem că nu e nimic serios și Lavrov doar ne spune ceva bizar și nu va recurge la acțiuni. Dar la fel de îndreptățită e în această situație și îngrijorarea, presupunerea că R. Moldova ar putea fi atacată ca și Ucraina de colosul din Est.

Nu știu ce să spun. Poate că de la Bruxelles invazia rusească pare mai puțin înfiorătoare, deși alți oficiali europeni își dau seama parcă ce amenințare emană Rusia. Poate e vorba de un soi de trend european, acela de a subestima pericolele care vin dinspre Rusia, de a încerca mereu de a îmblânzi Rusia, de a o băga mereu în aria unei conduite europene. Repet, calmul domnului Borrell mi se pare inoportun și cred că ar trebui să ne gândim bine ce facem dacă Lavrov se va supăra și mai tare. Ar fi trebuit să avem un plan deja bine pus la punct, dacă ne gândim câtă vreme a trecut după 24 februarie 2022.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.