VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Ucraina, chiar și în situația complicată în care se află, în război, ne ajută măcar și prin faptul că 30% din energia electrică o cumpărăm de la ei”

Igor Grosu: A fost un an încărcat și cu bune, și cu provocări, cu mai multe crize, dar dincolo de toate aceste crize și anul acesta atât de încordat, noi am demonstrat că putem gestiona crize, suntem o țară cu reziliență, ceea ce ar însemna o țară care rezistă, este capabilă să reziste la crize, la diferite provocări, la situații neprevăzute: și pandemie, și criza refugiaților, și războiul din Ucraina, invazia Federației Ruse împotriva Ucrainei, și criza prețurilor și am rezistat în fața la toate acestea și, în aceste condiții, să obții statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, eu cred că este un lucru mare și vreau să felicit cetățenii noștri. Noi am rezistat, am demonstrat că suntem capabili să ne mobilizăm și ne-am mobilizat exemplar și în pandemie, și în criza refugiaților și o să ne mobilizăm și în continuare.

Vocea Basarabiei: Toate crizele trebuie depășite, dar cea mai mare criză rămâne criza energetică.

Igor Grosu: De acord, așa este.

Vocea Basarabiei: Și de aici pornesc în lanț foarte multe probleme despre care vorbesc și cetățenii, le cunoașteți și dvs., oful oamenilor, pentru că mulți dintre ei se gândesc cu frică cum ar trebui și ar putea să supraviețuiască în sezonul rece. A putut Republica Moldova să negocieze mai bine cu Gazprom-ul acel contract pe care l-a semnat?

Igor Grosu: E coloana a cincea pe care o am eu în parlament. Dacă am fi recunoscut 8 miliarde de dolari datorii pentru Transnistria, dacă am fi recunoscut, probabil, un statut nou pentru Transnistria, dacă am fi aplaudat la toate atrocitățile care se întâmplă în Ucraina, probabil, dar nu sunt sigur, pentru că gaz ieftin sau gaz pe degeaba e ca și cu cașcavalul ieftin din capcană. Nu există! Chiar și în aceste condiții, noi o să facem tot posibilul să trecem cu bine această iarnă, o să fim mult mai bine pregătiți decât iarna trecută, când în octombrie vestita companie nitam-nisam ne-a redus cu două treimi volumul livrat de gaz, fără a ne preîntâmpina, pentru că noi am fost tot timpul exemplari la plata facturilor, mai puțin altă lume, dar noi am fost exemplari. Acum avem foarte mulți prieteni, mă refer la țările din Uniunea Europeană, din Occident care au să ne ajute, avem deja legislație pentru a stabili vulnerabilitatea energetică. Iată că am ajuns să evaluăm și așa ceva, să vedem cât de pregătită este o familie, o persoană din punctul de vedere al vulnerabilităților energetice. O să canalizăm, că vorbim de lemne, că vorbim de cărbune, de gaz de compensat, pentru fiecare categorie, o să pornim de la cei mai vulnerabili, cei mai necăjiți cum sunt pensionarii, familiile cu mulți copii, în primul rând, lor o să le livrăm lemne, dacă vorbim de mediul rural; în foarte scurt timp o să vedeți o noutate foarte bună din partea unei țări prietene care o să vină cu un anunț.

Vocea Basarabiei: Care e țara și care va fi anunțul?

Igor Grosu: Ca de obicei, țările care ne ajută și țara care ne-a ajutat dintotdeauna, România, care o să vină, o să ne ajute, se poartă acum discuții. Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem.

Vocea Basarabiei: Prețul contează.

Igor Grosu: Acum păcura e mai ieftină decât gazul, de aceea acum facem achiziții de păcură să ne încălzim, că noi putem să ne încălzim cu păcură, vorbind de Chișinău, spre exemplu, aici e cel mai mare consum. Prețul la combustibil, benzină, motorină, vedeți, încet-încet merge în jos; cu gazul eu nu pot să mă pronunț acum cum o să evolueze, pentru că e război și prețul gazului ține de război și atâta timp cât o să bombardeze Federația Rusă…

Vocea Basarabiei: Totuși, dacă gigantul rus Gazprom închide robinetul pentru Republica Moldova, ce se întâmplă și cum se întâmplă? Se închide pentru întreaga țară, se închide pentru partea dreaptă a Nistrului?

Igor Grosu: Eu n-aș vrea să mă dau în scenariile acestea, dar noi avem în vedere și scenariul când 100% este închis și atunci noi preconizăm procurarea gazului din altă parte și înlocuirea unei cantități de gaze cu păcură, întrucât tona de păcură acum este cu mult-mult mai ieftină decât gazul. Facem rezerve, deja o parte e achiziționată, avem înțelegeri de achiziționare graduală, pentru că nu avem capacități de depozitare de câtă păcură am avea nevoie în caz că am schimba 100%, am trece numai pe păcură. Dar nu se pune problema aceasta, o parte din gaze o să le achiziționăm ca să avem rezervă pentru două luni de iarnă, așa cum spune legislația, o parte din gaze o să le substituim cu păcură; pentru cei din mediul rural o să avem un program de asigurare cu lemne. Știu că acum agenții economici care spun specializați în cărbune fac eforturi și deja fac programări, hai le zic așa, pe căile logistice cum să aducă cărbuni pe calea ferată, pe calea apei ș.a.m.d. Deci, noi o să ne asigurăm ca să trecem cu bine această iarnă.

Vocea Basarabiei: De aproape un an de zile se vorbește că Gazprom ar putea să sisteze livrările de gaz pentru Republica Moldova, dar în continuare să asigure regiunea transnistreană cu gaze naturale. E posibil acest lucru?

Igor Grosu: Nu depinde doar de noi, sunt mai mulți factori, aici depinde și de poziția părții ucrainene, pentru că gazul trece pe acolo, nu trece prin altă parte, adică sunt foarte multe necunoscute legate de aprovizionare sau neaprovizionare.

Vocea Basarabiei: Dar putem lua în calcul că Ucraina va fi solidară cu Republica Moldova și că nu va permite tranzitul de gaze rusești doar ca să ajungă în regiunea transnistreană?

Igor Grosu: Ucraina tot timpul e solidară. Oameni buni, Ucraina, chiar și în situația aceasta complicată în care se află, în război, când femeile, copiii, cetățenii și ostașii lor mor fiind omorâți de armata Federației Ruse, continuă să ne ajute măcar și prin faptul că 30% din energia electrică o cumpărăm de la ei, nu din altă parte. Și vreau să vă spun că la ei prețul e mult mai mic decât prețurile din altă parte. Ucraina e solidară cu noi, suntem în contact permanent, îi ajutăm, ei au să ne ajute, pentru că înțelegem că împreună trebuie să rezistăm.

Vocea Basarabiei: În contractul pe care l-a semnat Moldovagaz cu Gazprom există și aceste nuanțe, iată, ce se întâmplă în caz că e deconectat malul drept și se asigură doar malul stâng?

Igor Grosu: Haideți să explicăm tuturor cetățenilor ce se poate întâmpla.

Vocea Basarabiei: Da, pentru că toată lumea așteaptă să cunoască aceste detalii.

Igor Grosu: Priviți cum s-a comportat această companie în raport cu Germania, Polonia, Italia, Bulgaria, cu țări mult mai puternice, parteneri comerciali mult mai mari în raport cu Federația Rusă, această companie s-a comportat cum s-a comportat – a inventat tot felul de pretenții, minciuni, că nu lucrează turbina, că nu bate vântul, că s-a stricat robinetul, că nu știu ce se întâmplă acolo și a limitat la maximum volumele, de aceea noi nu trebuie să ne facem iluzii. Comportamentul ei este imprevizibil, nu vorbim de o companie care face comerț cu un produs și este predictibilă, nu putem spune lucrul acesta, de aceea avem câteva scenarii: că o să ne reducă cu puțin; că o să ne reducă cu mai mult și că o să ne deconecteze complet. Acum noi nu trebuie să stăm și să așteptăm care din scenarii o să fie pus în practică, noi trebuie să fim gata pentru toate scenariile.

Vocea Basarabiei: Dar e mai valabil scenariul că autoritățile Republicii Moldova ar trebui să meargă să discute cu autoritățile ruse, inclusiv pe dimensiunea politică, ca Republica Moldova să fie asigurată cu gaze?

Igor Grosu: Păi, politic, un coleg de-al meu a spus foarte clar. Politic, asta ar trebui să spunem că noi susținem ceea ce fac ei în Ucraina.

Vocea Basarabiei: Bine, dar a urmat și partea a doua a acestei replici, că Moldova plătind peste 1.400 de dolari pe mia de metri cubi de gaze rusești, banii ceia se duc tot în sprijinul armatei care luptă împotriva Ucrainei.

Igor Grosu: Da, da, acesta-i gaz murdar de sânge. Iaca asta trebuie să înțelegeți.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova plătește banii aceștia?

Igor Grosu: Acesta-i cinismul celor care spun: „Duceți-vă și discutați”. Ce să discuți? E clar lucru că o să apară întrebarea ca atunci să ieșim public și să susținem atrocitățile pe care le fac ei acolo.

Vocea Basarabiei: Faptul că se achită acești o mie și ceva de dolari nu tot vine în sprijinul Rusiei care luptă împotriva Ucrainei?

Igor Grosu: Din păcate, da. De aceea și lucrăm acum asupra diversificării surselor de aprovizionare cu gaze, să nu depindem de o singură sursă, să putem avea cel puțin încă una, dar e de dorit să avem două surse alternative, să reducem consumul de gaze, să folosim și alt tip de combustibil, fie păcură, lemne, cărbune și să nu depindem de ei 100% așa cum am depins 30 de ani de zile.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția va continua să spună că președinta Maia Sandu trebuie să se întâlnească că omologul său Vladimir Putin și să renegocieze un nou acord?

Igor Grosu: Opoziția e fățarnică. Atâta timp cât măcar unul din opoziția asta nu-i capabil să iasă în public și să spună: „Da, dlor, e o invazie din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei; da, acolo e un război nejustificat”. Atâta timp cât măcar unul nu are curajul din toți câți sunt acolo, bandiți, mai puțin bandiți, nu mă interesează, dar politic să iasă să condamne, ei n-au niciun drept moral să dea sfaturi, n-am văzut decât un singur deputat care a avut curajul să scrie cerere și să-și dea demisia, care are o afinitate, s-a născut acolo, părinții locuiesc în Ucraina. În rest, strategia struțului și a fricosului politic care nu poate să spună elementarul: „Acolo mor copii nevinovați, acolo mor oameni nevinovați”.

Vocea Basarabiei: Haideți să luăm în calcul scenariul cel mai prost, scenariul trei, când Gazprom ar putea să închidă robinetul pentru Republica Moldova. Ați spus că autoritățile Moldovei fac tot posibilul ca să existe alternative și ca lumea la iarnă să nu înghețe de frig și să aibă și gaz, și lumină. Va fi asigurată și regiunea transnistreană cu aceste resurse energetice?

Igor Grosu: În primul rând, regiunea transnistreană trebuie să se învețe să plătească. Pentru început, să se învețe a plăti, pentru că partea dreaptă 30 de ani a plătit exemplar, partea stângă în 30 de ani a acumulat 8 miliarde de dolari datorii, despre care până în 2020 nimeni nu și-a permis nici să adie vorba sau să admită teoretic analiza sau discutarea preluării datoriei de malul drept, iată că în 2020 s-a găsit un „trio” – Dodon, Chicu și Perju, care prin instrumentul numit Perju au semnat un protocol (așa-numita comisie interguvernamentală), prin care au admis ideea că părțile s-ar putea așeza ca noi să luăm în calcul preluarea datoriei. Până atunci nimeni nu și-a permis, numai acești trei indivizi au avut tupeul atunci să facă acest lucru. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne ferește, ei ar fi fost acum la putere. Eu cred că ar fi vândut totul și ne-ar fi vândut pe 30 de ani înainte pentru datoriile pe care le acumula altcineva. Acum, scenariul care spuneți dvs.: da, noi o să ne pregătim, o să fim mai economi, mai precauți, o să diversificăm.

Vocea Basarabiei: O să fie asigurată și regiunea transnistreană?

Igor Grosu: Nu, mai întâi trebuie să ne asigurăm că ei plătesc ceea ce consumă. Asta trebuie să se întâmple. Ei sunt cetățenii noștri, noi trebuie să avem grijă de ei, noi procurăm energia electrică de la Cuciurgan.

Vocea Basarabiei: Iată aici am vrut să ajungem, că totuși Republica Moldova este asigurată cu energie care e procurată de la centrala de la Cuciurgan.

Igor Grosu: Evident. Și ei înțeleg că dacă nu cumpărăm noi de acolo, nimeni nu cumpără, ei nu au cui vinde.

Vocea Basarabiei: Dacă nu va ajunge la ei gazul, păcura, cărbunele, atunci cum va asigura centrala de la Cuciurgan Republica Moldova cu energie?

Igor Grosu: Ei au o rezervă strategică de cărbuni, noi știm că ei au și s-au asigurat.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că acea rezervă poate să ajungă pe o lună-două, cel mult.

Igor Grosu: Da, ei au o rezervă pe care o pot folosi în perioada rece a anului, ca să trecem perioada cea mai complicată. Dacă, eventual, Federația Rusă sau Gazprom-ul, hai să zic așa, nu va mai furniza nici pentru malul stâng, sigur că există alternative, există Ucraina, care are un surplus de energie electrică. Datele de ceva timp în urmă arătau 35% surplus de energie electrică, ei trebuie s-o livreze undeva, deoarece întreprinderi, fabrici nu lucrează. Deci, din punctul de vedere al accesibilității la energie electrică, probleme n-au să fie. În plus, noi și Ucraina suntem parte a rețelei electrice europene pe partea continentală și am devenit membri împreună cu Ucraina chiar la începutul războiului, după 24 februarie. În cel mai prost scenariu, noi putem prelua, face schimb din alte sisteme, aici problema nu se pune, dar noi va trebui să avem grijă inclusiv de cetățenii noștri de acolo prin interconexiunile acestea pe care le avem cu Ucraina, cu alte țări din Uniunea Europeană pentru a trece cu bine iarna.

Vocea Basarabiei: Eventual, dacă criza se adâncește și va fi afectată populația de pe un mal și altul, pe partea stângă a Nistrului autoritățile vor spune că e o blocadă, ei mereu insistă pe ideea că…

Igor Grosu: Bine, acolo trebuie să punem separat partea de minciună, de propagandă prin care se menține regimul de acolo, cu susținerea de la Kremlin, noi asta tot știm, nu ne facem iluzii și nu trebuie și aici cineva să bage capul în nisip. Este partea de propagandă și este partea umană a lucrurilor, sunt cetățenii noștri de care noi trebuie să avem grijă, așa cum avem grijă acum că-i vorba de importul de medicamente, produse alimentare, combustibil, alte lucruri, ei tot importă prin hotarul nostru cu România, tot. De la începutul războiului, hotarul cu Ucraina e blocat, în sensul că nu se mai fac importuri prin Odesa, prin Iliciovsk etc., dar noi am demonstrat și vom demonstra în continuare grijă față de cetățenii noștri de acolo.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.