Emilia Plugaru, o scriitoare care s-a manifestat și continuă să se manifeste prin literatura pentru copii: poezii, povești, ghicitori, scenete de teatru etc., a fost sâmbătă, 2 septembrie, invitata primei ore a programului informativ Pulsul Basarabiei.
Scriitoarea a vorbit despre lansările de cărți pe care le-a avut de-a lungul anilor: „Sunt elevă-n clasa-ntâi”, despre piesa „Vârcolacii au furat luna”, care de la bine de 20 de ani este jucată pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău; despre volumele de versuri: „Anotimpuri colorate”, „A sunat aseară mama”, „O toamnă ca un cântec”. Emilia Plugaru a creat și ilustrat un personaj, căruia i-a dedicat trei cărți, „Aventurile lui Țepuș”, este vorba despre un aricel, despre care ne-a vorbit cu mult entuziasm.
„Astăzi noi avem o literatură pentru copii foarte bogată. Avem autori foarte buni. Și astăzi, dar și pe timpul URSS am avut scriitori foarte buni care scriau și scriu pentru copii, dar atunci întotdeauna în scrierile pentru copii se mai amesteca și partidul. Astăzi, nu este așa ceva. Îmi place că nu se mai scrie cum s-a scris cândva despre grozăvii, pe care le-am citit și noi când eram mici, chiar și povestea Scufița Roșie, cu lupul care a mâncat-o pe bunica, fapte ce sperie copilul. Poate într-un fel asta ajută, îi pregătește de viață, dar acum mai mult se scrie despre bunătate. Societatea noastră e încărcată de atâta urât și violență și poate e bine. Trebuie să excludem din literatura pentru copii violența”, a spus scriitoarea.
Nu am putut să nu o întrebăm pe autoare despre „Aglaia a Vădănii”, un roman apărut în 2022, dar și despre lecțiile pe care trebuie să le luăm fiecare, citind această carte. „Să nu ne abatem de la adevăr, să nu uităm cum au trăit, prin ce au trecut, părinții noștri, buneii și rudele noastre. Nu am scris acest roman ca un semn de răzbunare pe un sistem care nu mai există și lucrurile urâte pe care le-a făcut, nu ne răzbunăm, dar nu putem să uităm și nu trebuie să se mai repete acele orori”, a declarat Emilia Plugaru.