VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Dincolo de toate, Rusia…

Republica Moldova a tot oscilat între Vest și Est timp de trei decenii, crezând că problemele cronice se vor rezolva de la sine și că o cale spre fericire va apărea de la sine. Trebuie să constatăm acum că am pierdut trei decenii, că am stagnat și că acum suntem în fața unei alegeri pe care am tot evitat s-o facem: suntem cu Rusia sau cu Occidentul? La un moment dat, exista iluzia că nu e nevoie de această alegere tranșantă, dar, după ce Rusia a invadat Ucraina, e cam greu să șezi pe două scaune. E o chestiune de supraviețuire, de fapt. Ori aderi la lumea liberă, ori ești înghițit de un spațiu care suprimă libertatea.

După ce Ucraina a eliberat Hersonul, purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că oricum Hersonul e teritoriu rusesc, dând de înțeles că Rusia se va întoarce. E foarte probabil că și Republica Moldova cu Transnistria sunt considerate de Kremlin drept teritorii rusești. De-a lungul războiului, s-au auzit mai multe mesaje pline de nemulțumire ale unor oficiali ruși la adresa RM. Deci Rusia e cu ochii pe noi. Dar noi ce facem?

Guvernarea actuală încearcă să recupereze timpul pierdut și să se apropie de Europa. Și europenii parcă sunt mai interesați de R. Moldova din momentul începerii războiului. Cu puțin timp în urmă, la Chișinău a fost președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a declarat că Moldova aparține familiei europene. Au fost și alți oficiali europeni în RM. Dar drumul e lung, suntem deocamdată o țară neutră, iar guvernarea e destul de prudentă și atentă atunci când e vorba de Rusia și Transnistria, un teritoriu controlat de ruși. Sincer să fiu, nici nu știu cum să comentez prudența asta. Mă pun în locul guvernanților și îmi dau seama imediat cât de complicată e situația. Dar alegerea oricum trebuie făcută. Trebuie să ne desprindem de Rusia. Altminteri putem să ne transformăm înt-o nouă republică populară creată de Rusia. De fapt, dincolo de toate problemele noastre politice și economice, e Rusia. Și nu poți soluționa problemele astea fără o raportare oarecare la Rusia.

   Deputatul PAS Dumitru Alaiba a declarat că vom avea o iarnă grea, după care însă îi vom spune La revedere Gazpromului! Și vom deveni liberi! Frumoasă perspectivă, dar lucrurile nu sunt deloc simple, unde mai pui că avem un contract semnat cu Gazprom pentru cinci ani. Între timp, continuă protestele Partidului Șor care par să aibă un subtext  pro-rusesc. Am auzit eu însumi, protestatari strigând: Jos America! Rossiușka, pomoghi! Sandu a vândut Moldova Americii și Ucrainei! Ne desprindem sau nu de Rusia? Asta e acum problema principală. Și sper că guvernanții vor găsi o modalitate inteligentă ca să ne desprindem. Altminteri, asemenea ocazii s-ar putea să nu mai apară.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.