VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Anatol Țăranu: Rusia este interesată să mențină în tensiune situația din regiunea transnistreană

Joi, 2 martie, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, Președinta Maia Sandu a reiterat în discursul său de la monumentul „Maica Îndurerată”, că mai bine de un an războiul dus de Rusia în Ucraina distruge viețile oamenilor și cu atât mai mult trebuie prețuită pacea. Ea a spus că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm împreună ca să construim o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc. O societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum doresc – fără eliberatori falși, dușmani sau propagandă”, a mai spus Maia Sandu, precizand ca la 31 de ani de la începerea războiului de pe Nistru: „Autoritățile fac totul pentru a nu admite tensionarea situației la Nistru”.

Despre perspectiva reglementării transnistrene colega Valentina Ursu a discutat cu Anatol Țăranu, comentator politic, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Dle Țăranu, se zice că acum ar crește interesul pentru soluționarea problemei transnistrene. Din partea cui ar crește acest interes, pentru ca să aibă un deznodământ dosarul transnistrean?

Anatol Țăranu: Eu cred că la această etapă să vorbim despre soluționarea politică a conflictului transnistrean este prematur. Nu există condiții pentru soluționarea politică, e război, mecanismul internațional de mediere a conflictului nu funcționează, iar dialogul 1:1, Chișinău-Tiraspol, mai degrabă se axează pe niște probleme secundare decât pe o problemă fundamentală, cum ar fi soluționarea politică per ansamblu.

Din acest punct de vedere, cei care vorbesc despre necesitatea soluționării politice a conflictului transnistrean în condițiile actuale, ei sau nu își dau seama despre ce vorbesc, sau urmăresc anumite interese politice.

Vocea Basarabiei: Moscova ar fi interesată să fie rezolvată această problemă transnistreană, ca să poată demonstra că nu e doar războinic Kremlinul, dar poate fi și pacificator?

Anatol Țăranu: Moscova dintotdeauna a fost interesată să rezolve problema transnistreană în favoarea sa, în strictă conformitate cu interesele sale geopolitice, dar acest lucru nu-i convine Republicii Moldova, inclusiv partenerilor noștri occidentali, care nu au de gând să participe la o soluționare politică după planurile Moscovei și în aceste condiții desigur că nu există posibilități de soluționare politică, adică de elaborare a unui statut al Transnistriei în componența Republicii Moldova, în conformitate cu interesele noastre naționale, iar Moscova este interesată acum nu atât de soluționarea politică a conflictului, cât de începerea dialogului în formatul „5+2”, ceea ce i-ar permite ei să străpungă acea izolare internațională în care se găsește.

Pentru Moscova ar fi foarte convenabil acum să se așeze la masa de negocieri împreună cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, cu Ucraina, apropo, și în așa mod…

Vocea Basarabiei: De ce și cu Ucraina i-ar fi convenabil să se așeze?

Anatol Țăranu: Bine, poate cu Ucraina nu, în una din ultimele sale luări de poziție publice ministrul de externe al Federației Ruse Lavrov nu știu cum a omis Ucraina din formatul „5+2”, numind ONU, ONU nu face parte din format, dar chiar dacă și Ucraina ar participa, Rusia ar fi de acord.

Pentru Rusia este important ca acei actori internaționali care astăzi izolează Rusia în plan internațional, invers, să accepte să se așeze cu ei la o masă de negocieri.

De aici această presiune care vine din partea Moscovei, presiune diplomatică – haideți să începem să negociem în formatul „5+2”. Ei impun și Tiraspolului, care se găsește sub un control total al Moscovei, ca și el să pedaleze ideea reluării negocierilor în formatul „5+2”, dar desigur că toți ceilalți participanți la acest format foarte bine înțeleg care sunt adevăratele interese ale Moscovei și, deocamdată, formatul „5+2” este mort.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că Tiraspolul total se subordonează Moscovei, chiar și după un an și ceva de război pe care l-a pornit Kremlinul împotriva Ucrainei, tot se menține aceeași poziție și aceeași subordonare?

Anatol Țăranu: În Transnistria se găsește contingentul rus militar – una la mână, Transnistria este îmbibată de ofițerii serviciilor speciale ale Rusiei, al doilea motiv pentru care administrația de la Tiraspol nu poate să-și permită să devieze foarte departe de la acele instrucțiuni care vin de la Moscova. În același timp, așa-numitul politic de la Tiraspol, dar, în primul rând, componenta economică a regiunii separatiste, acum vorbesc despre așa-numitul Sheriff, ei desigur că nu sunt interesați ca războiul să se reverse peste hotarele Transnistriei, fiindcă asta ar însemna să pericliteze interesele economice ale aceluiași Sheriff și să pună sub semnul întrebării existența regimului separatist. Ucrainenii nu o dată au propus Republicii Moldova, Chișinăului ajutorul lor militar pentru a anihila prezența militară rusă în Transnistria, tot așa cum și regimul separatist. Chișinăul nu este de acord, fiindcă în acest caz războiul s-ar revărsa peste Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și s-ar extinde mai spre Vest.

Anatol Țăranu: Eu nu cred că rușii au astăzi posibilitatea din punct de vedere militar să desfășoare aici o operațiune foarte largă, dar este absolut evident că rușii, de exemplu, ar ataca cu rachete Chișinăul, cu toate consecințele care vin din această operațiune.

Dacă în Republica Moldova ar fi existat o societate bine închegată pe interior, poate noi am fi putut să riscăm un asemenea scenariu, dar societatea moldovenească este una profund divizată și, din acest punct de vedere, desigur că noi suntem nevoiți să refuzăm ofertele Kievului pentru a rezolva problema transnistreană cu ajutorul armatei ucrainene.

Vocea Basarabiei: Dar insistența Ucrainei că trebuie să fie rezolvată această problemă astăzi cum trebuie să fie înțeleasă?

Anatol Țăranu: Ucraina este nevoită să mențină la hotarul cu Transnistria câteva brigăzi de soldați și tehnică militară, acest potențial militar al Ucrainei este foarte necesar acolo, pe frontul de est. În așa fel, Transnistria separatistă, unde există o prezență militară rusă, în formula ei actuală deja distrage forțele ucrainene de pe frontul principal și în așa fel ajută Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Din acest punct de vedere, Rusia este interesată în permanență să mențină în tensiune situația din regiunea Transnistriei ca nu cumva ucrainenii să-și scoată de aici soldații și să-i trimită pe frontul de est. Acesta este, de fapt, interesul Moscovei astăzi, care în mod indirect favorizează interesele sale în războiul din partea de est a Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment credeți că e în creștere încrederea dintre cele două maluri ale Nistrului și ne referim, în primul rând, la cei care negociază identificarea unei soluții durabile pentru problema transnistreană?

Anatol Țăranu: Eu nu cred că au apărut elemente noi care ar putea să faciliteze considerabil apropierea celor două maluri ale Nistrului, noi continuăm să ne găsim foarte departe unii de alții. Este adevărat, Transnistria este nevoită să scadă din intensitatea agresivității în declarații etc., fiindcă, repet, nu doresc ca să existe aici un război. Situația lor în caz de război devine una absolut în dezavantajul lor, dar asta e o chestie temporară, totul depinde de cum se va termina războiul în Ucraina, care vor fi condițiile de pace și este foarte probabil că dacă Rusia cumva ar putea să obțină un succes în Ucraina, eu cred că retorica agresivă a Tiraspolului se va întoarce înapoi și iarăși vom avea de-a face cu ei ca un aliat fidel al Moscovei, care promovează aici interesele Moscovei.

Vocea Basarabiei: Chiar și dacă mai mulți exponenți ai regimului de la Tiraspol au afaceri în Ucraina, au cetățenia Ucrainei, au imobile pe teritoriul Ucrainei?

Anatol Țăranu: Desigur că acest lucru nu poate fi neglijat, prin asta se explică faptul că Transnistria nu se implică foarte activ în ajutorarea Rusiei. Au existat informații că la începutul războiului, anul trecut în februarie-martie Rusia a încercat să preseze Transnistria în sensul unei mobilizări largi acolo, să pregătească o ofensivă eventuală militară în caz dacă armata rusă ar fi avut succes în regiunea Nicolaev și Odesa. Transnistrenii, acum vorbesc despre conducerea separatistă de la Tiraspol, ei s-au eschivat de la niște acțiuni foarte active în această privință, au declarat un cod roșu de vigilență, nu mai știu cum se numește chestia asta la ei, dar la asta s-au limitat, nu au mers mai departe. În așa fel, ei au sfidat puțin Moscova, dar desigur că există interesele lor, și ei încearcă să le promoveze și aceste interese nici pe departe nu întotdeauna corelează cu interesele Moscovei, dar, repet încă o dată, în ultimă instanță, armata rusă care este acolo, faptul că pe durata a 30 de ani toate structurile transnistrene au fost subordonate, inclusiv serviciilor secrete rusești, nu poate fi neglijate și nu pot fi eliminate foarte repede. Influența Moscovei în Transnistria continuă să fie covârșitoare.

Vocea Basarabiei: Dacă, eventual, s-ar pune în aplicare un scenariu de destabilizare a situației din Republica Moldova, de aici de la Chișinău, ce poziție ar avea Tiraspolul?

Anatol Țăranu: Eu cred că noi nu putem neglija pericolul care vine de la Tiraspol din punctul de vedere al destabilizării Republicii Moldova. În caz dacă aici se va produce o destabilizare serioasă pe interior, este absolut evident că Moscova va folosi Transnistria drept cap de pod pentru a amplifica eforturile de destabilizare. Trebuie să fim foarte vigilenți, Transnistria continuă să rămână pentru noi o sursă de pericol.

Vocea Basarabiei: Din ceea ce cunoașteți dvs., e cu putință să fie pus totuși în funcțiune un scenariu care ar destabiliza situația politică?

Anatol Țăranu: Dacă foarte atent și foarte precis să auzim ceea ce spun oficialii de la Chișinău și, în primul rând, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, păi, noi asistăm la eforturi susținute ale Moscovei de a destabiliza situația din Republica Moldova, iar dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă pe străzile Chișinăului, și nu doar ale Chișinăului, vedem că forțele pro-moscovite, așa-numita coloană a cincea în permanență se agită și încearcă să pună în aplicare planurile care au fost elaborate nu la Chișinău, dar au fost elaborate în alte locuri și, în primul rând, la Moscova. Este adevărat că guvernarea de la Chișinău, deocamdată, controlează situația și nu permite ca ea să deraieze în una necontrolabilă, dar asta defel nu înseamnă că suntem garantați totalmente de o destabilizare masivă. Avem nevoie de o mobilizare pe interior a tuturor forțelor pro-europene, anti-război pentru a contracara posibile tentative de destabilizare masivă a Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dvs. vorbiți de nevoia unei mobilizări a tuturor forțelor care împărtășesc viziunea pro-europeană, dar și pe acest segment se vede o răzlețire mai degrabă decât o consolidare?

Anatol Țăranu: Da, acesta este locul slab al partidei pro-europene. Deocamdată, situația este ținută sub control cu efortul instituțiilor de stat, iar societatea civilă din Republica Moldova într-o măsură mult mai slabă este antrenată în ceea ce se numește contracararea pericolelor de destabilizare. Eu cred că la acest capitol partidul de guvernământ are foarte mult de lucrat. Sau ei nu înțeleg, sau nu sunt capabili să producă niște acțiuni care ar permite ca în societatea moldovenească să se închege o majoritate covârșitoare care ar putea să facă față încercărilor de a destabiliza situația. E bine că instituțiile de stat deocamdată funcționează, dar este tot atât de necesar ca să existe o susținere masivă în societate, și această susținere este nevoie în permanență să se manifeste. Doar în asemenea fel poți să descurajezi încercările unor segmente marginale ale societății moldovenești de a participa la planurile urzite din exterior pentru a destabiliza situația.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum citiți rezultatele sondajelor, ultimelor cercetări sociologice, care arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 3 formațiuni ar accede în parlament, 3 politicieni se situează în topul încrederii cetățenilor – Maia Sandu, după care Igor Dodon, după care Ilan Șor? Cum trebuie citite aceste rezultate?

Anatol Țăranu: Trebuie citite anume în acel sens în care am vorbit eu mai sus. Partida pro-europeană este răzlețită, nu există un potențial foarte puternic închegat pe interior care ar permite să-i lase fără șanse politice pe acei care încearcă să deturneze cursul european al Republicii Moldova și să ne întoarcă spre interesele Moscovei. E un pericol. Noutatea bună este că alegerile nu vor fi degrabă, în cazul dacă nu vor fi alegeri anticipate, și mai este ceva timp, dar timpul se scurge foarte repede și atunci eu mă tem că dacă lecțiile nu sunt făcute la timp am putea să devenim repetenți la capitolul electoral.

Vocea Basarabiei: Credeți că organizatorii protestelor pot provoca alegeri parlamentare anticipate?

Anatol Țăranu: Deocamdată, nu, fiindcă protestele sunt organizate de Partidul „Șor”, un partid discreditat, un partid care cumpără, de fapt, protestul cu bani murdari și acest lucru este atât de evident, încât alte forțe de opoziție care nu agreează partidul de guvernământ și guvernarea per ansamblu, ei, deocamdată, nu aderă la proteste, se țin departe de proteste, nedorind să intre în această coaliție nocivă cu Partidul „Șor”, dar trebuie să înțelegem că această situație nu poate continua până la infinit și dacă se va produce o asemenea joncțiune pe toată filiera opoziției, asta ar putea să pună guvernarea într-o situație foarte neplăcută și nu știu dacă doar instituțiile de stat vor fi capabile să facă față lucrurilor fără o mobilizare pe tot întinsului eșichierului pro-european.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că cetățeanului astăzi îi vine ușor să știe de partea cui să fie?

Anatol Țăranu: Cred că nu. La capitolul informarea cetățeanului simplu, noi continuăm să fim destul de ineficienți, acum eu vorbesc despre partida pro-europeană, și acest lucru desigur că face ca foarte mulți oameni să fie induși în eroare și, volens-nolens, să se prefacă în victime ale acestei propagande masive care vine din partea Federației Ruse, dar și care vine din partea partidelor politice care sunt aservite intereselor Federației Ruse, Moscovei, Kremlinului. Și desigur că lipsa unei politici informaționale bine puse la punct slăbește simțitor efortul guvernării.

Vocea Basarabiei: A promis premierul Recean că va merge pe neprins de veste în mai multe localități ale Republicii Moldova să discute cu cetățenii, să afle din prima sursă cum se prezintă situația în teritoriu. Credeți că va prinde acest stil de guvernare?

Anatol Țăranu: Eu cred că este o intenție bună și trebuie de mers și pe această direcție, dar ar fi o greșeală să crezi că doar vizitele, uneori inopinate, ale dlui prim-ministru ar putea să rezolve problema. Nu! Este un element al unui program complex care trebuie să fie aplicat pentru a ține situația sub control. Repet încă o dată, e bine ceea ce face dl prim-ministru, dar nu este suficient.

De la dl prim-ministru se cere, în primul rând, nu ca să umble prin teritoriu, chiar dacă acest lucru este necesar, de la el se cere să apară programe și planuri foarte precise, foi de parcurs cum aceste planuri pot fi implementate pentru ca să existe o politică informațională eficientă, iar pe de altă parte, să existe o agendă politică la care ar adera marea majoritate a oamenilor. Deocamdată, sondajele sociologice vorbesc că o asemenea agendă nu există.

Altminteri, cum partidul de guvernământ ar pierde din susținători, inclusiv Maia Sandu?

Vocea Basarabiei: Dar agenda integrării europene nu este suficientă?

Anatol Țăranu: Agenda integrării europene este prea generală, nu poți să vii pur și simplu cu agenda integrării europene atunci când scad salariile, când prețurile cresc și viața de zi cu zi se înrăutățește, e puțin pur și simplu să vii cu un viitor sau cu o perspectivă de viitor care ține de mulți-mulți ani înainte. Alegerile vor fi peste doi ani.

Vocea Basarabiei: Se mizează pe reforma justiției, în primul rând.

Anatol Țăranu: Reforma justiției nu umple frigiderul imediat, reforma justiției va avea rezultate peste ani, nu poți să mizezi doar pe reforma justiției. Ea este absolut necesară, ea este obligatorie, fără dânsa nu poți să ai o politică de dezvoltare de lungă durată, dar trebuie să fii conștient că ea nu este suficientă pentru a ține în zona intereselor politice alegătorii. Este nevoie de altceva și dacă acest lucru nu va fi aplicat, nu știu, dacă se fac manifestări de stradă foarte obraznice împotriva guvernului, împotriva cursului european, împotriva partenerilor noștri occidentali, uitați-vă ce se întâmplă la aceste proteste ale șoriștilor, în permanență sunt acuzate Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, se vorbește la modul cel mai speculativ. Dar unde-s manifestările de alt ordin – manifestări în susținerea cursului european, manifestări de protest împotriva războiului, manifestări care ar putea să mobilizeze oamenii și să demonstreze că societatea moldovenească nu rezonează cu protestele acestea ale șoriștilor, dar rezonează cu politicile care sunt legate de europenizarea Republicii Moldova? În lipsa unor asemenea manifestări, nu avem decât să pierdem din punct de vedere electoral. Și acum nu vorbesc despre interesele partidului de guvernământ, vorbesc despre interesele Republicii Moldova ca curs european, ca orientare civilizațională.

Vocea Basarabiei: S-a vorbit despre un eveniment istoric, în parlament s-a reușit să fie votat ca sintagma „limba moldoveneascăsă fie înlocuită cu limba română. E o victorie care ar putea să aducă capital politic partidului de guvernare?

Anatol Țăranu: Cred că da. S-a făcut cu o mare întârziere, s-a făcut într-un moment când există o mare tensiune, probabil că tensiunea a fost ridicată încă și mai mult și s-a făcut în condițiile când acest gest politic nu a fost pregătit. De ce nu s-a venit în parlament, de exemplu, nu s-a făcut o discuție largă înainte în societate? De ce în parlament atunci când această propunere a fost propusă pentru votare nu au venit reprezentanții Academiei de Științe să prezinte lucrurile și să spună: „Uitați-vă de ce este nevoie pentru o asemenea decizie”? De ce totul se face acolo, undeva la bucătăria PAS-ului, și nu se folosește sinergia societății, a partidei pro-europene per ansamblu? Iată acest lucru mă face pe mine să nu înțeleg niște chestii, după mine, din punctul de vedere al tehnologiei politice, foarte simple. E păcat că partidul de guvernământ și guvernarea per ansamblu neglijează aceste lucruri.

Vocea Basarabiei: Dar comportamentul opoziției, cel pe care l-au avut exponenții taberei adverse atunci când s-a votat acest lucru, cum l-ați descrie?

Anatol Țăranu: Păi, ce nu este clar că ei, de fapt, îndeplinesc comanda Moscovei, că ei practic folosesc acest moment pentru destabilizarea situației, că ei, de fapt, sunt acei care susțin conceptul moldovenismului primitiv în formula imperialismului rus?

La timpul respectiv, sovieticii, dar și imperiul țarist a implementat aici conceptul moldovenist anume pentru a justifica incorporarea Basarabiei, a unei părți a Principatului Moldovei în componența unui imperiu slav, iar mai pe urmă, pe timpul Uniunii Sovietice, pentru a explica de ce românii din Basarabia, dincolo de Prut exista o țară socialistă, România, parcă între toate țările socialiste existau relații frățești, de ce a fost rupt acest pământ românesc de la un popor frățesc.

Vocea Basarabiei: Dar subiectul denumirii limbii acum va continua să fie un subiect electoral?

Anatol Țăranu: Cu siguranță, problema denumirii limbii este un element de identitate națională foarte precis și foarte important. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova un partid de guvernământ începe să folosească politici identitare în ceea ce promovează. Din acest punct de vedere trebuie să salutăm acest gest al guvernului și al partidului de guvernământ, mai puțin sunt încântat de metodele prin care s-a făcut acest lucru.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.