Alianța Asociațiilor de Băștinași este platforma unică a asociațiilor de profil din Republica Moldova și îi reprezintă pe cei plecați peste hotare, dar care pot fi o resursă importantă pentru dezvoltarea localităților lor de origine. Despre asociațiile de băștinași, deja create în Republica Moldova, ce sunt acestea și în ce constă activitatea lor, am vorbit sâmbătă, 18 noiembrie, la Pulsul Basarabiei, Anastasia Rusu, directoarea executivă a Alianței Asociațiilor de Băștinași, totodată, administratoarea Asociației de Băștinași „Cimișlienii de pretutindeni”.
„Este important să avem această legătură, această afinitate, acest liant între diasporă, băștinașii plecați și cei care au rămas acasă. Ca alianță, ne dorim foarte mult să consolidăm, să fortificăm aceste relații, că doar în baza relațiilor de parteneriat, de cooperare, există acel succes și acea dezvoltare comunicată durabilă”, a spus Anastasia Rusu.
Potrivit directoarei executive a Alianței Asociațiilor de Băștinași, satele care au Asociații de Băștinași sunt vii. Acolo este multă forfotă, este multă activitate, iar mobilizarea oamenilor, a comunității, este o activitate de bază, prioritară a Asociațiilor de Băștinași, care ar fi 120 la nivel de țară, iar membre ale Alianței – 60. „Orice activitate pe care o Asociație de Băștinași tinde să o desfășoare nu se face fără oameni. O Asociație de Băștinași pentru o comunitate este o plus valoare”, potrivit Anastasiei Rusu.