VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Alexandru Pelivan: Clusterele aduc doar beneficii. La Cahul și Ungheni, cu sprijinul UE, sunt opt clustere, care au transformat radical aceste regiuni

De ceva timp se tot spune că o soluție pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova sunt institutirea Clusterelor, un fenomen care ia amploare în ultima perioadă și care promovează ideea că datorită clusterelor competitivitatea creşte forţa de muncă se specializează, iar companiile şi economiile se dezvoltă.

Despre Clusterele de astăzi din Republica Moldova, deja înființat, e și care este potențialul pe care îl pot oferi clusterele economiei Republicii Moldova, au vorbit sâmbătă, 3 februarie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, Alexandru Pelivan, managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, Zinaida Plămădeală, reprezentanta Clusterului Bacifere din Ungheni, și Domnica Căpățînă, reprezentanta Clusterul zootehnic „Bacii Sudului”, de la Cahul.

Potrivit lui Alexandru Pelivan, datorită Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, care prevede asistență din partea Uniunii Europene, la Cahul și Ungheni au fost create opt clastere, care au unit zeci de agenți economici, cu activitate în diverse domenii. Aceștia au fost sprijiniți, inclusiv financiar, pentru a-și ajusta afacerile la cerințele pieții și a deveni mai competitivi. Clustere, spune Alexadru Pelivan, alături de alte activități ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, au transformat radical aceste regiuni.

„Resursele nu au fost direcționate doar pentru dezvoltarea Clusterelor. Extrem de multe resurse au fost direcționate spre îmbunătățirea infrastructurii publice. Mii de cetățeni au acces la drumuri construite calitativ, au acces la serviciul de apă și canalizare. La Sculeni a fost construită o stație mare de epurare a apelor uzate. La Slobozia Mare s-a construit drumul de acces către lacul Beleu. S-au renovat complet zonele centrale ale municipiilor Cahul și Ungheni. Se investește în continuare în crearea condițiilor pentru afacerile care să ajungă în aceste regiuni. E vorba de serviciile de bază de care oamenii au nevoie”, a spus Alexandru Pelivan.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.