VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Atenționare privind intoxicațiile cu monoxid de carbon: 36 de cazuri înregistrate în ultimele săptămâni

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAAMUP) informează că, de la începutul lunii octombrie, au fost înregistrate 36 de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon (CO) în Republica Moldova. Dintre victime, 9 sunt minori care au necesitat intervenția echipelor de ambulanță. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în centrul țării, cu un număr semnificativ de intoxicații raportate în Chișinău.

Conform datelor furnizate de CNAAMUP, din cele 36 de cazuri de intoxicare cu monoxid de carbon, 22 au avut loc în centrul țării, 8 în nord și 6 în sud. După acordarea primului ajutor medical, 26 de persoane, dintre care 18 adulți și 8 copii, au fost transportate la spitale pentru tratamente de specialitate.

Intoxicația cu monoxid de carbon reprezintă o urgență medicală gravă, explică specialiștii, din cauza capacității acestui gaz inodor, incolor și insipid de a împiedica transportul oxigenului către organe și țesuturi. Monoxidul de carbon este produs prin arderea incompletă a combustibililor precum gazul natural, lemnul, cărbunele și benzina, iar simptomele intoxicației includ cefalee, amețeli, greață, oboseală, durere toracică, confuzie, vedere încețoșată și tahicardie.

„Este extrem de important ca populația să fie conștientă de riscurile asociate expunerii la monoxidul de carbon, mai ales în perioada sezonului rece, când utilizăm diverse surse de încălzire”, a declarat CNAAMUP. De asemenea, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis recomandări privind prevenirea intoxicațiilor cu acest gaz periculos, îndemnând cetățenii să respecte măsurile de siguranță și să asigure o ventilație adecvată în locuințele unde se folosesc sobe, aragazuri sau alte surse de combustie.

În urma acestor cazuri, autoritățile continuă să monitorizeze situația și să îndemne populația să adopte măsuri preventive pentru a evita incidentele grave provocate de monoxidul de carbon.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.