Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor că ouăle fac parte din categoria produselor ușor perisabile, care necesită a fi depozitate la temperaturi speciale și consumate în termenul optim stabilit. Astfel, perioada caniculară reprezintă un risc de infestare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella, dacă acestea se păstrează la temperaturi ridicate.
În acest context, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) subliniază că ouăle se pot comercializa doar în spații/locuri autorizate sanitar-veterinar pentru funcționare, ferite de razele directe ale soarelui, în condiții de temperatură adecvate, recomandat +5 +180 C.
Totodată, recomandă consumatorilor ca înainte de a procura și a consuma acest produs alimentar să examineze cu atenție:
Aspectul exterior a ouălor: Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros specific;
Termenul de valabilitate a ouălor: Constituie 28 de zile de la data ouatului;
Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Marcajul este format din: codul întreprinderii de producere (ex. 3MD EPC 000); data durabilității minimale DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul – dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice ( și asta dacă este păstrat în mod corespunzător);
Categoria de calitate și de greutate. Există categoria A sau „ouă proaspete” și categoria B. De asemenea, ouăle se clasifică și după categorii de greutate:
– XL – foarte mare: cel puțin 73 g;
- L - mare: de la 63 la 73 g exclusiv;
- M - medie: de la 53 la 63 g exclusiv;
- S - mică: mai puțin de 53 g.
5. Atenţie la ștampilă! Evitați procurarea ouălor, fără inscripție sau fără ștampila clar vizibilă;
6. În condiții de casă, se recomandă păstrarea ouălor la frigiderul. Depozitarea în frigider încetinește creșterea bacteriilor;
7. Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, or, microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări/prelucrări insuficiente de temperatură, (minim +720 C în interiorul produsului) pot provoca toxiinfecții alimentare;
8. Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:
- coaja este lucioasă;
- spațiul cu aer este mare;
- albușul are vâscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos);
- ouăle cu gălbenușul lipit de coajă sau cu gălbenușul vărsat în albuș sunt
considerate necomestibile;
- ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început - au miros de hidrogen sulfurat.
În cazul constatării unor nereguli, consumatorii sunt în drept să depună reclamațiile, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md. Pentru informații și consultații, puteți apela la nr. 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.