VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Atenție, consumatori: ANSA explică cum să facem diferența dintre suc, nectar și băuturi cu suc

Piața internă este asigurată cu sortiment bogat de sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare al cărui ambalaj este identic după forma de prezentare însă a căror compoziție este diferită după proporția de fructe și/sau legume și după valoarea nutrițională.

Diferențierea sucurilor de nectare și băuturi cu suc de fructe şi/sau de legume, prin intermediul informației de pe ambalaj urmărește să permită consumatorilor să ia o decizie de cumpărare în cunoștință de cauză, adecvată dorințelor și nevoilor nutriționale individuale.

Astfel, potrivit ANSA, la alegerea acestor produse consumatorii trebuie să cunoască:

Ce este un suc?

Un suc obţinut prin stoarcere directă este sucul obținut prin procedee mecanice nemijlocit din fructe şi/sau legume proaspete fără adaosuri de zaharuri şi/sau miere sau menținute proaspete

Un suc reconstituit (limpezit, nelimpezit) este sucul obținut în urma restabilirii sucului concentrat cu apă potabilă în proporții care asigură caracteristicile fizico-chimice, microbiologice şi organoleptice ale sucului, cu reconstituirea aromei prin adăugarea concentratului de substanţe aromatice naturale sau fără reconstituirea aromei.

În sucul natural nu este permisă prezența conservanţilor, coloranţilor, aromelor artificiale Utilizarea ca o aromă în sucurile naturale sunt permise numai substanţe naturale provenind din fructe sau fructe de pădure.

Ce este un nectar?

Nectar este produsul lichid nefermentat, dar fermentabil, obţinut prin amestecarea unuia sau mai multor tipuri de sucuri de fructe sau legume ori piure, prin adaos de apă potabilă, zaharuri şi/sau miere naturală, cu sau fără adaos de ingrediente gustative şi substanţe aromatice naturale volatile, conservat prin metode fizice. Fracția mastică minimă a conținutului de fructe (suc şi/sau piure) este de 25% pentru nectarele de fructe şi de 50% pentru nectarele de legume. Adaosul de zaharuri şi/sau miere se permite doar în cantități de până la 20% din masa totală a produsului finit.

Multe fructe din cauza nivelului ridicat de acizi și fibre pe care îl conțin. sunt îmbunătățite prin adaos de apă și zahăr. Dacă nectarul conține zaharuri în mod natural, mențiunea „conține zaharuri prezente în mod natural” ar trebui să apară de asemenea pe etichetă.

Ce sunt băuturile cu suc?

Băuturi cu suc de fructe şi/sau de legume sunt băuturile nealcoolice care conțin cel puţin 4% de suc de fructe şi/sau legume.

În băuturi, fructul este folosit în principal ca și aromă. Acestea conțin cantități mici de suc de fructe, apă potabilă, aromă naturală specifică fructului și zahăr. În aceste băuturi sunt permise prezenţa de arome artificiale, coloranţi, îndulcitori, stabilizatori, celuloză, zahăr şi acid citric şi alţi aditivi alimentari. La fabricarea băuturilor care conţin suc de legume, se pot adăuga sare, oţet, condimente, ierburi.

Având în vedere că din punct de vedere nutrițional există diferențe dintre suc obținut prin stoarcere directă, suc reconstituit, nectar și băutură cu suc de fructe, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă consumatorii să citească cu atenție informația de pe etichetă atunci când aleg să procure un produs alimentar.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.