VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Astăzi este solstițiul de iarnă și cea mai lungă noapte din an. Zilele încep să crească

Astăzi, 21 decembrie, la ora 11:21 a avut loc solstițiul de iarnă. Pentru Republica Moldova, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. Începând de astăzi, și până pe 21 iunie, durata zilelor va crește, iar cea a nopților va scădea.

Solstițiul de iarnă este evenimentul cunoscut în popor și drept cea mai scurtă zi din an. Are legătură cu mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, care reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui, și mai este denumit, în unele zone ale țării „solstițiul hibernal” sau „mijlocul iernii”.

”Axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximație) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge, în decurs de un an, cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află, deci, în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Odată cu solstițiul de iarnă, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară. Tot de astăzi începe și iarna din punct de vedere astronomic, desi iarna meteorologică a început deja încă de la 1 decembrie.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.