Astăzi, 22 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă, atunci când ziua este egală cu noaptea. Este sfârșitul oficial al verii și începe toamna astronomică. Fenomenul va avea loc la ora 15.44, ora Republicii Moldova. De acum, durata zilei scade treptat, iar noaptea devine mai lungă, până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie.
Acest fenomen marchează prima zi de toamnă în emisfera nordică și prima zi de primăvară în emisfera sudică. Echinocțiul reprezintă momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade. La această dată, Soarele traversează ecuatorul, trecând din emisfera nordică a sferei în cea sudică. Astăzi, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată în emisfera nordică și sudică. Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se va putea observa deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la echinocțiul de primăvară.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.
Republica Moldova va trece la ora oficială „de iarnă”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26-27 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00. Astfel, ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.